Incompetență crasă! Gabriela Firea închide Arena Națională!!!

0 736

Arena Națională în cifre

  • 108.000 m² suprafața totală
  • 67.000 de metri cubi de beton
  • 55.634 de locuri
  • 7.200 de tone de armătură
  • 1.200 de locuri în parcarea supraetajată
  • 700 de tone de cabluri metalice s-au folosit la structură
  • 364 de pupitre individuale la masa presei
  • 270 de locuri pentru persoane cu dizabilități situate la nivelul 00 destinate, inclusiv însoțitori – lift, rampe, toalete special amenajate
  • 192 de locuri de parcare in parcarea subterana
  • 94 de cai de acces
  • 40 de loje
  • 40 de scari de evacuare
  • 9 mai 2012 finala Europa League
  • 8 scări monumentale
  • 7 puncte de prim ajutor
  • 7 puncte  de Poliție
  • 6 septembrie 2011  a fost inaugurată arena
  • 4 ecrane montate pe cubul video
  • 1 punct de Pompieri

De ce vrea primarul general al capitalei să închidă un stadion care a costat nu mai puțin  de 234 de milioane de euro

Pe 18 iunie 2018, GSP a publicat o investigație care scotea la iveală modul în care a fost atribuit contractul pentru îngrijirea gazonului de pe Arena Națională. La finalul lui martie 2017, pe fondul cererii lui Becali de a avea stadionul, Primăria Capitalei hotărăște să întrerupă contractul-cadru de întreținere a Național Arena cu firma UTI.

Procurorii au cerut atât clubului FCSB, cât și Primăriei Capitalei, actele referitoare la protocolul dezvăluit pe 18 iunie 2018 de către Gazeta Sporturilor. Dosarul deschis de procurorii anticorupție poartă numărul 383/P/2018.

(Așa arăta gazonul de pe cel mai mare stadion din România înaintea derby-ului Dinamo – FCSB)

FCSB a fost obligată să se mute pe arena din Voluntari pentru 3 partide jucate acasă în Liga 1 din cazua faptului că Primăria București la cererea FRF s-a angajat să remedieze gazonul de pe Arena Națională pentru ca echipa de fotbal a României să poată juca în condiții optime meciul cu Serbia. Din tribună, la meciul cu Serbia, iarba arăta bine. Numai că, după meci, mai mulți jucători tricolori s-a plâns de starea precară a gazonului. Cel mai vehement a fost portarul naționalei, fostul stelist, Ciprian Tătărușanu.

„Trebuia să avem mai mult curaj, dar şi terenul ne-a dezavantajat. Din nou a apărut problema gazonului, care a fost execrabil. Înainte de meci toţi spuneau că vom avea un gazon perfect, dar cred că a fost cel mai prost gazon pe care am jucat vreodată. A fost mult mai rău ca înainte de a fi schimbat, nici nu se putea sta în picioare, se rupea din toată părţile. Însă ce putem să facem noi, jucătorii? Dar mai bine nu mai vorbesc”, a spus Tătăruşanu despre terenul de pe Arena Naţională schimbat parţial şi protejat în ultimele şase săptămâni.

După meciul derby de duminică seară în care jucătorii au depus un efort incredibil pentru a juca fotbal pe o suprafață plină de nisip și bucăți de pămân mai mulți oameni de fotbal s-au arătat revoltați de modul în care este administrată arena. De ce primăria condusă de Gabriela Firea nu a luat decizia de a schimba integral gazonul aducând un covor nou care să salveze situația? Întrebare la care Firea nu vrea să răspundă. Are ambițiile ei de revoluționară. Este ca o fetișcană aflată la pubertate și care, supărată pe Ghiță, își ia păpușile și coșulețul cu prăjituri și fuge la mămica. Primăria capitalei cârpește ca un croitor neîndemânatic. Zeci de mii de euro zboară în neant în fiecare lună pentru că primarul general s-a ofticat la maximum pe Gazeta Sporturilor.

„Greu să cataloghezi evoluţiile a două echipe pe un asemenea teren. Mai lipsea Laika (celebra cățelușă rusă a călătorit în spațiu), cea care a stat în cosmos foarte puţin. Derby a fost în tribune şi pe teren doar pentru ardoarea cu care s-a jucat. Prima grijă este să nu te accidentezi. Nu ştiu ce se va întâmpla cu această suprafaţă de joc. Terenul trebuie să se refacă”, a tunat Mihai Stoica la un post de televiziune.

Firea a fost sfătuită de oameni din FRF, în repetate rânduri, să cumpere un covor de gazon nou. Nu este scump și cu siguranță va avea viață lungă dacă este întreținut corespunzător. Primarule general, citește aici și lasă prostiile!!! Preţurile plătite de marile cluburi de fotbal din Europa pentru o înlocuire completă a rulourilor de gazon de pe o suprafaţă de joc standard nu depăşesc 150.000 euro (furnizare, transport, montaj). Stadionul SAN SIRO (Giuseppe Meazza) din Milano, Italia, este arena unde se schimbă cel mai des rulourile de gazon din Europa. În cazul acestuia, preţurile sunt cuprinse între 95.000 de euro – pentru rulourile autohtone provenite de pe piaţa italiană – şi  150.000 de euro – în cazul când acestea sunt aduse din pepinierele de la Bordeaux (Franţa) de la cca. 1.000 de km distanţă (când nu sunt disponibile rulouri de iarbă la pepinierele din Italia).

 

„Faptul că am jucat în 10 oameni pe terenul ăsta m-a încântat într-un fel. Nu am vorbit cu ea, că era târziu aseară. Nu am vorbit cu fina, am vrut să-i dau un mesaj, dar era prea târziu. O să vorbesc astăzi. Eu cred că îşi dă seama că pierde foarte mult. Toată munca pe care o face şi tot războiul pe care-l duce cu Dragnea şi cu centura Capitalei şi cu toate astea or să pălească în faţa unui lucru minor. Adică pierde foarte mult politic. Şi asta face, meseria ei la ora asta e politica. Şi meseria şi-o pierde. Toate lucrurile bune pe care le face se anulează prin acest gazon, acest teren. Ce a făcut, aia, cu 3.000 de copii, s-a uitat. A pierdut mult, mult de tot politic. Dacă ei vor, pot să-l cumpăr eu (n.r. – gazonul) şi după aia să se scadă din chirie”, a declarat omul de afaceri, la ProX, luni dimineaţa, după ce Dinamo şi FCSB au remizat, scor 1-1.

„Având în vedere starea precară a gazonului de pe Arena Naţională, pe care a văzut-o toată lumea, nu e niciun secret, numai că lumea nu ştie în ce situaţie ne aflăm, că DNA se ocupă de gazonul de la Arena Naţională, am luat hotărârea de a închide Arena Naţională pentru toate competiţiile sportive şi de altă natură pe toată perioada remedierii gazonului. Societatea care se ocupă în acest moment consideră că în 2-3 luni de zile gazonul va fi adus la o stare în care putem să afirmăm că se vor putea desfăşura competiţii sportive sau de altă natură fără dificultăţi”, a declarat Gabriela Firea.

Problemele recente la gazonul de pe Arenă au apărut după ce primăria a decis să organizeze un turneu de fotbal sub egida Centenarului la care au participat circa 4000 de copii din toată țara. Pe o iarbă aflată în ”perfuzii” s-au jucat zeci de partide de mini fotbal pe toată suprafața terenului. Rezultatul este dezolant. Surse din Primărie susțin că mai mulți consilieri locali s-au opus acestui turneu argumentând că stadionul trebuie să fie destinat meciurilor de anvergură.

”O chestiune electorală prost gândită. Aici nu mai este vorba de rivalitate politică sau de altă natură. Firea a greșit. Dacă tot am cheltuit peste 200 de milioane de euro din bugetul țării pentru a avea un stadion de primă clasă în țara noastră atunci hai să-l păstrăm mai frate, hai să nu ne batem joc. Eu m-am opus de multe ori dar e greu când ai de luptat cu o persoană care își construiește false ambiții”, ne-a declarat un consilier local PSD.

Păi da, de când și-a luat o aură de revoluționară, Firea nu se mai înțelege cu nimeni. Mai nou a lansat în spațiul public ideea halucinantă că șeful său de partid vrea să desființeze Bucureștiul, să transforme sectoarele capitalei în mici orășele de sine stătătoare. Până când se va distruge capitala, Firea distruge însă Arena Națională.

„Arena Națională a fost măcelărită de o competiție gen Daciada. Aproape 30 de ani au trecut de la Revoluție și asistăm la o mare bătaie de joc. Înțeleg populismul unora, dar nu înțeleg de ce, pe un stadion unde noi plătim sume exorbitante, noi nu putem să jucăm în cele mai bune condiții pentru că cineva vrea să-și facă reclamă. Este inadmisibil așa ceva! În vară vor fi mari concerte, noi dacă jucăm în competiții europene trebuie să ne rugăm de cei de la Giurgiu să ne găzduiască. Nu se poate așa ceva, ce se întâmplă la noi nu se întâmplă, probabil, nicăieri!”, a tunat Mihai Stoica.

„Este cel mai slab gazon de când sunt antrenor în Liga 1. Este penibil. Nu credeam vreodată că Naţional Arena va ajunge să arate aşa cum arată acum” – Flavius Stoican, antrenor Poli Iași

„Din păcate, gazonul este foarte prost. E greu să joci pe un astfel de teren” – Dennis Man, atacant FCSB

El al 9-lea gazon în 6 ani

Gazon Perioada folosirii Nr. meciuri
1 septembrie 2011 1
2 septembrie 2011 – martie 2012 17
3 mai 2012 – august 2012 10
4 septembrie 2012 – noiembrie 2012 13
5 noiembrie 2012 – august 2013 27
6 septembrie 2013 – septembrie 2014 20
7  noiembrie 2014 – octombrie 2016 49
8 octombrie 2016 – august 2017 33
9 august 2017 – prezent 34

Cu siguranță, Arena Națională are nevoie de un administrator competent, echilibrat. Un administrator care să nu înlocuiască logica lucrurilor cu acțiuni electorale distructive menite să atragă furia în special din partea iubitorilor de fotbal, cu precădere cei ai echipei FCSB, principalul chiriaș al stadionului. Și repet, achiziționarea unui covor de iarbă de pe piața internă ar fi  o soluție mult mai eficientă. Până în 2017 gazonul a fost schimbat de 9 ori. Sumele cheltuite sunt incredibile. Doar primul gazon de pe Arena Națională a costat 1 milion de euro.

Primăria capitalei ar trebui să reglementeze desfășurarea evenimentelor pe Arena Națională. Competiții de genul ”Cupa Centenarul” sau meciuri între echipa artiștilor, măcelarilor sau reparatorilor de centrale termice ar trebui să se dispute pe alte arene din capitală. Cel mai mare stadion din țară trebuie rezervat competițiilor serioase, meciuri de liga 1, cupe europene și meciurile echipei naționale. Arena Națională este un bun de care trebuie să avem grijă iar Firea trebuie să înțeleagă că acest stadion nu este copaia în care spală ea rufele acasă, în Voluntari, și cu care aruncă după Pandele la nervi. Primarul general pendulează aiuritor între scandaluri și dă dovadă de labilitate pshihică atunci când a dat cu pumnul în masă spunând că închide arena.

PS: La ora la care s-a redactat acest articol, oficialii FCSB încearcă să găsească soluții pentru ca totuși, ultimile 3 meciuri de acasă din campionat care se vor juca în acest an să fie disputate totuși pe cel mai mare stadion din țară. Soluția ar fi achiziționarea unui nou gazon, în roluri, care are o durată de ”prindere” mai mică.

Leave A Reply

Your email address will not be published.