Postul reface organismul uman

0 73

Printre beneficiile postului asupra sănătaţii se numără întărirea aparatului digestiv, odihnirea acestuia din munca continuă şi funcţionarea obositoare. Funcţionarea continuă a oricărui aparat îi scade capacitatea  şi activitatea, îl face mai greoi, de aceea este necesară această perioadă de odihnă. Aparatul digestiv are nevoie de odihnă ca să funcţioneze aşa cum trebuie; de aceea, postul este cea mai bună şansă pentru acesta: ”stomacul este focarul bolii, iar postul este casa leacului”.

 Postul ajuta la detoxifierea organismului

În mod normal organismul are capacitatea de a se detoxifia singur, însă o dieta bogată în carne și slabă în legume și fructe îngreunează această funcție naturală a lui. Atunci când există un astfel de dezechilibru, reziduriile se acumulează în organism, putrezesc și devin surse ale bolilor ucigașe precum cancerul. Tocmai de aceea postul, echivalentul unei diete bazate pe legume, fructe, semințe etc., este benefic pentru întreg organismul pentru ca are rolul de a-l detoxifia.

Astfel, cu ajutorul postului, ficatul, rinichii, sângele etc. trec prin procesul de detoxifiere. Este interesant de observat cum sunt poziționate posturile mari: primăvara, înainte de Paște, după iarna în care alimentația este bazată pe alimente conservate și de origine animală și iarna, înainte de Crăciun, după o toamnă bogată în produse care ne ajută să ne pregătim pentru sezonul rece.

Postul, o dietă pentru a slăbi

Fructele și legumele au un număr mai mic de calorii, iar consumul lor timp îndelungat, pe lângă detoxifiere, poate ajută la scăparea de kilogramele în plus. De asemenea, pentru că aportul de calorii scade, organismul este forțat să consume din depozitele de grăsimi pentru a-si asigura necesarul zilnic. Rezervele de grăsimi sunt create de organism din cauza excesului de glucoza și carbohidrați care sunt în mod normal folosiți ca sursa de energie. În timpul postului, aceste rezerve de grăsimi devin sursa de energie a organismului.

Perioada de post ne ferește de bolile cardiovasculare

Studii recente au demonstrat că perioada de post reduce apariția bolilor cardiovasculare. Oamenii de știință au descoperit ca acest tip de regim ajută la scăderea trigiceridelor, a greutătii și a glicemiei și, astfel, ține departe bolile de inimă.

 În post organismul se vindecă

Din cauza efortului mai mic pe care organismul nostru îl depune pentru a procesa mâncarea ingerată în timpul perioadei de post, corpul nostru începe să își canalizeze energia înspre metabolism și sistemul imunitar. Astfel, procesul de vindecare naturala începe. Organismul declanșează o procedură prin care proteinele pe care le produce ajută la regenerarea sistemului. De exemplu, atunci când suntem bolnavi, pofta de mâncare ni se taie. Explicația pentru acest fenomen este ca organismul își canalizează energia alocată sistemului digestiv către sistemul imunitar pentru a se vindeca.

Glicemia scade în timpul perioadei de post

Datorită faptului că organismul își canalizează energia în altă direcție decât înspre sistemul digestiv, metabolismul bazal este încetinit pentru a conserva energia cât mai mult timp iar nivelul glicemiei din organism scade, fiind folosite depozitele de glucoza existente în ficat. De asemenea, nivelul de eliberare a hormonilor se mărește.

Postul întinerește și prelungește viața

Aceste doua rezultate sunt, de fapt, urmări ale tuturor procelor mentionate mai sus. Aceste doua fenomene sunt sustinute de scăderea ratei metabolismului, de canalizarea diferita a energiei, un sistem imunitar mai puternic și o stimulare a producției de hormoni, printre care și cei de autoconservare. Aparent, organismul nostru nu are nevoie de foarte multe surse pentru a se menține viu și sănătos, iar studiile susțin acest lucru.

Alte beneficii ale postului asupra sanatatii noastre

Datorită faptului ca organismul nostru se curata de tot felul de reziduri, pielea noastră capăta strălucire, este mai sănătoasă, corpul nostru este mai plin de energie, calitatea somnului crește, scăpam de anxietate, tensiune, starea de sănătate ni se îmbunătațește, durerile musculare și stările de disconfort dispar și digestia se îmbunătătește.

Leave A Reply

Your email address will not be published.