Rusia redeschide o bază militară sovietică din Cuba

0 273

Potrivit news.bg, Rusia a reactivat baza de informații din epoca Uniunii Sovietice din Cuba, iar experții spun că ar putea deschide mai multe baze pentru a consolida monitorizarea împotriva Statelor Unite, scrie ziarul britanic Daily Star, citând organizația de cercetare Fondul „Jamestown“.

Occidentul și-a intensificat temerile că planurile acestea sunt, de fapt, represaliile Rusiei după ce SUA a anunțat că se retrag din Tratatul bilateral privind forțele nucleare, semnat în 1987

Ziarul amintește că, în această regiune, în 1962, a izbucnit criza din Caraibe, moment în care lumea s-a aflat la un pas de un război nuclear devastator.

O condiție prealabilă pentru astfel de temeri în Occident a devenit vizita oficială a președintelui Cubei Miguel Diaz-Canel la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin și cu un număr important de politicieni ruși. Discuția de cooperare militară între cele două țări a condus experții să creadă că Moscova ar putea redeschide Lurdes, centrul de radioelectronice pentru a monitoriza acțiunile Statelor Unite în regiunea Caraibelor, care a fost închis în urmă cu 16 ani și, de asemenea, pentru a construi facilități suplimentare.

Diaz-Canel a vizitat Rusia între 1 – 3 noiembrie, la invitația lui Putin. Șeful statului cubanez, de asemenea, s-a întâlnit cu prim-ministrul Dmitri Medvedev și cu președinții celor două camere ale parlamentului rus – președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin și președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko.

În octombrie, președintele american Donald Trump a anunțat că SUA se va retrage din Tratatul privind eliminarea puterii nucleare cu rază medie. În acest sens, el a acuzat Moscova de încălcarea tratatului. Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat că orice la acțiune în acest domeniu se va raspunde cu opoziție.

Leave A Reply

Your email address will not be published.