Vladimir Putin consideră că este “într-adevăr necesar” să aibă o întâlnire cu Donald Trump

0 278

Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat sâmbătă că este “într-adevăr necesar” să aibă o “întâlnire adevărată cu Donald Trump” mai ales în probleme de stabilitate strategică, exprimându-şi regretul că preşedintele american şi-a anulat întâlnirea dintre cei doi programată în marja summitului G20 de la Buenos Aires, informează AFP şi TASS.

“Păcat că nu am putut avea o întâlnire în adevăratul sens al cuvântului. Cred că o astfel de întâlnire este cu adevărat necesară”, a spus Vladimir Putin în cursul unei conferinţe de presă, adăugând:”Sper că ne vom putea întâlni când partea americană va fi pregătită”.

“Problemele pe care trebuie să le discutăm sunt extrem de importante.Acestea sunt în primul rând probleme privind stabilitatea strategică şi apoi sunt chestiuni legate de neproliferarea armelor de distrugere în masă”, a adăugat el.

Preşedintele american a luat joi seara, în ultimul moment, decizia de a-şi anula întâlnirea cu Putin în marja G20, explicând această schimbare prin escaladarea tensiunilor declanşate – potrivit lui – de Moscova împotriva Ucrainei.

Liderii rus şi american s-au aflat vineri şi sâmbătă la Buenos Aires în cadrul unui summit al conducătorilor principalelor economii mondiale. Vladimir Putin a asigurat că a avut o scurtă discuţie informală, “în picioare”, cu Donald Trump în marja summitului cu privire la criza ucraineană.

“Am stat de vorbă puţin. I-am răspuns la întrebările legate de incidentul din Marea Neagră”, când forţele ruse au capturat acum o săptămână trei nave militare ucrainene şi echipajele lor, a adăugat preşedintele Putin.

“El are punctul său de vedere pe această temă, eu pe al meu. Am rămas fiecare cu opinia lui, dar l-am informat” cu privire la ceea ce s-a întâmplat, a spus preşedintele Rusiei, citat de agenţia de presă oficială rus TASS.

Casa Albă a indicat că – aşa cum este obiceiul în cadrul unor evenimentele multilaterale – preşedintele Trump şi Prima Doamnă au avut o serie de convorbiri informale în cursul dineului de vineri seara la Buenos Aires, inclusiv cu preşedintele Putin”.

Şeful statului rus a declarat că Moscova nu pune niciun fel de condiţii în prealabil părţii americane în vederea unei eventuale întâlniri cu Donald Trump. Anterior, secretarul de stat Mike Pompeo condiţionase o astfel de întrevedere de eliberarea navelor şi echipajelor ucrainene capturate de Rusia acum o săptămână, prin utilizarea forţei.

“Noi nu punem niciun fel de condiţii prealabile, deoarece problemele pe care trebuie să le discutam sunt foarte importante, atât pentru noi, cât şi pentru restul lumii”, a spus liderul rus, evocând Tratatul Start 3 – Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice – care expiră 2021, precum şi decizia SUA de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Leave A Reply

Your email address will not be published.