(VIDEO) Marinarii ucrainieni ar putea fi eliberați imediat

0 173

După arestarea echipajelor celor trei nave ale marinei militare ucrainiene care se fac vinovațe de incidentul din strâmtoarea Kerci, Occidentul a creat o adevărată isterie. Marinarii ucrainieni sunt considerați de Occident drept prizonieri de război. În ce război luptau marinarii ucrainieini ? A declarat Ucraina război Rusiei și noi nu știm ? Atunci de unde ”prizonieri de război” ?

Spre deosebire de Occident, autoritățile ruse îi consideră pe marinarii ucrainieni infractori de drept comun, de naționalitate străină care au încălcat legea de trecerea frontierelor Rusiei. Numai că, fiind militari, marinarii de pe cele trei nave implicate, au acționat în baza unui ordin primit pe cale ierarhică. Pe care nu-l puteau încălca, deși știau că e ilegal. Și au recunoscut acest lucru în declarațiile video, date în fața organelor de anchetă.

Privind din perspectiva regulamentelor militare, responsabilitatea incidentului din strîmtoarea Kerci aparține celor care au ordonat misiunea, nu executanților. Adică comandantului Marinei militare ucrainiene ( vice-amiral Ihor Voronchenko ) și șefului Statului Major al armatei ucrainiene ( general Viktor Muzhenko ). Aceștia nu puteau emite un ordin care însemna violarea apelor teritoriale ale altui stat, fără a fi anterior supervizat de ministrul Apărării ( Stepan Poltorak ) și de președintele Ucrainei ( Petro Poroshenko ).

De aceea, soarta marinarilor ucrainieni se poate schimba pe loc dacă ei acceptă să se stabilească în Crimeea. Devenind cetățeni ruși, foștii marinari ucrainieni ar putea beneficia imediat de scoaterea de sub urmărirea penală sau de grațierea pedepselor. Totul pînă la Crăciun.

Pe de altă parte, regimul instaurat prin EuroMaidan la Kiev nu acceptă ca cineva să aibă o popularitate mai mare ca președintele Petro Poroshenko. De aceea, există posibilitatea ca odată eliberați și întorși în Ucraina, marinarii să fie arestați de ucrainieni, ca și Nadia Savcenko.

(Vasilescu Valentin)

Leave A Reply

Your email address will not be published.