Rusia investește peste 6 miliarde de dolari în economia Venezuelei

0 148

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat joi, de la Moscova, unde se află în vizită, investiţii ruse de 6 miliarde de dolari în sectoarele petrolier şi minier din ţara sa, paralizată de o profundă criză economică, transmite AFP.

”Aceste două zile au fost intense (…) Am obţinut garanţia unei investiţii petroliere de peste 5 miliarde de dolari şi contracte de peste 1 miliard de dolari pentru exploatare minieră”, a declarat Maduro la televiziunea de stat VTV. Plecat luni seară spre Moscova, imediat după ce l-a primit pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Caracas, socialistul Maduro caută să obţină sprijinul aliaţilor săi, la ceva mai mult de o lună de la debutul celui de-al doilea său mandat, pe fondul izolării sale internaţionale.

‘Vă susţinem eforturile de a aduce pacea socială şi toate acţiunile dumneavoastră vizând armonizarea relaţiilor cu opoziţia’, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, la începutul întâlnirii cu Nicolas Maduro.

”Şi, desigur, condamnăm toate acţiunile cu caracter evident terorist, toate tentativele de răsturnare a situaţiei cu ajutorul forţei”, a subliniat Putin.Nicolas Maduro a explicat că investiţiile ruse în domeniul petrolier vor lua forma unor ”întreprinderi mixte”, al căror obiectiv va fi creşterea producţiei Venezuelei cu ‘aproape 1 milion de barili pe zi’.

Producţia de ţiţei a Venezuelei s-a prăbuşit în ultimii zece ani, de la 3,2 la 1,1 milioane de barili pe zi, conform OPEC.

În septembrie, preşedintele Maduro a anunţat că Venezuela va creşte producţia destinată Chinei, la 1 milion de barili pe zi, ceea ce, potrivit experţilor, va necesita investiţii de aproximativ 5 miliarde de dolari.

Venezuela, care îşi obţine 96% din venituri din petrol, suferă de o lipsă de devize care a aruncat-o într-o criză acută, marcată de grave penurii. Fondul Monetar Internaţional prognozează o inflaţie de 1.350.000% pentru 2018 şi de 10.000.000% în 2019. Rusia – al doilea creditor al Venezuelei, după China – a furnizat deja un sprijin financiar acestei ţări, prin reeşalonarea unei părţi a datoriei Caracasului către Moscova.

Leave A Reply

Your email address will not be published.