Yak-130, cel mai bun avion școală din lume

0 296

Pe plan mondial, utilizarea avioanelor de generația a 4-a++ și a 5-a, a condus la înlocuirea vechilor avioane școală de faza a 2-a cu altele, cu performanțe și capabilități superioare. Formarea și antrenarea viitorilor piloți militari necesită avioane cu o avionică de ultimă generație și cu o aerodinamică superioară.

Aviația militară a SUA a decis ca până în anul 2023, vechile avioane T-38 Talon să fie înlocuite cu noile T-X, produse de Boeing în parteneriat cu Saab. Spre deosebire de SUA, Rusia a început acest proces din 2013, prin dotarea școlilor de aviație militară cu avionul Yak-130. În prezent, Rusia operează cu 105 Yak-130. Acesta are o viteză maximă de 1.050 km/h ( Mach 0.93 ) și un plafon practic de 12.500 m. Din 2015, motoarele ucrainiene AI-222-25 care echipează Yak-130, sunt produse de fabrica “Saljut” din Moscova.

Aerodinamica lui Yak-130 este extraordinară, astfel că avionul poate executa evoluții acrobatice la un unghi de atac de 42° spre deosebire de avioanele străine din aceași categorie care permit un unghi de atac de maxim 32°. Cabina lui Yak-130 oferă o bună vizibilitate, astfel că pilotul-student din cabina întâi are un unghi de vedere peste botul avionului de -16°, în timp ce instructorul din cabina a doua -6°. Ambii piloți dispun de aparatură de vedere pe timp de noapte și de display-uri multifuncționale în fiecare cabină.

Studenții-piloți ruși sunt familiarizați cu zborul ziua și noaptea, în orice condiții, datorită echipamentului de navigație performant combinat, radio,inerțial și satelit ( GLONASS / NAVSTAR ) de pe Yak-130. Studenții piloți mai sunt familiarizați cu utilizarea sistemul electrono-optic Platan,montat pe pilonul de sub fuselajul lui Yak-130. Acesta este destinat descoperirii în infraroșu, a țintelor terestre și mai este utilizat pentru ghidare armamentului ”inteligent”.

Ca o recunoaștere a performanțelor lui Yak-130, compania italiană Alenia Aermacchi construiește și exportă avioane M-346 realizate după proiectul Yak-130. Acestea având motoare și avionică occidentală. M-346 dotează școlile militare de aviație din Israel, Polonia, Singapore și Italia.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.