Merită să investești într-un televizor 4K?

0 135

Producătorii de televizoare se luptă de ceva vreme să impună pe piață tehnologia 4k și într-o foarte mare măsură reușesc. Din ce în ce mai multe modele cu rezoluție 4K sunt prezente în magazine iar cumpărătorii au tendința de a trece pe lista cu specificațiile pe care și le doresc și o astfel de rezoluție, pe lângă funcțiile smart și un ecran cât mai mare.

 Merită investiția într-un televizor 4K?

De foarte multe ori achizițiile de electronice se fac impulsiv. Cei care au nevoie de un televizor, spre exemplu, au tendința de a achiziționa acel model care are cele mai multe funcții și se încadrează în buget, fără a avea nevoie de toate acele funcții.

Atunci când vine vorba despre televizoarele 4k însă, majoritatea utilizatorilor care le-au încercat spun că merită. 4K nu este o funcție, ci o dotare care contribuie în mod semnificativ la calitatea imaginii.

Pentru a putea concluziona că merită însă, fiecare trebuie să înțeleagă ce este rezoluția 4k și să testeze un televizor cu o astfel de rezoluție.

 Informații de bază despre tehnologia 4K

Un prim lucru pe care trebuie să îl știe oricine este faptul că 4K este același lucru cu UltraHD. De fapt, terminologia corectă pentru a defini televizoarele cu o rezoluție de 4 ori mai mare decât Full HD este Ultra HD, nu 4K.

Termenul de 4K a fost introdus pe piață de studiourile de productie cinematografica si este standardul pentru filmarile profesionale în cinematografie. Tocmai de aceea, termenul de 4K ar trebui să se folosească doar în cinematografie, televizoarelor fiindu-le atribuit termenul de UltraHD.

În ceea ce privește datele tehnice, sunt câteva lucruri de menționat:

  • Ultra HD este o rezolutie de 3840 x2160 pixeli, adica de 4 ori mai mare decât Full HD;
  • O astfel de rezoluție este potrivită doar pentru televizoare de dimensiuni foarte mari. În cazul televizoarelor cu diagonala mică, calitatea 4k este la fel de vizibilă, însă nu poate atinge capacitățile sale maxime. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă televizoarele 4k cu diagonală generoasă.

 Unde poate fi folosit conținut pentru această rezoluție?

Cea mai mare problema a rezoluției 4K este faptul că nu există suficient de mult continut care să îi testeze performanțele. Televiziunile din România, spre exemplu, nu emit la rezolutii mai mari decât HD. Asta nu înseamnă că nu se poate folosi la maxim tehnologia 4k.

Televizorul nu trebuie să se limiteze la televiziune, existând extrem de mult conținut online care poate fi valorificat. Este motivul pentru care televizorul trebuie sa fie și smart. Se pot urmări producții cinematografice filmate 4K care oferă o experiență incredibilă și se pot juca jocuri gândite pentru a oferi o experiență cât mai bună.

Conform celor de la televizoare-ultrahd.com, viitorul este, fără doar și poate, al rezoluției 4K deoarece tehnologia de filmare este mai ieftină și accesibilă unui număr mai mare de creatori de conținut, indiferent ce tip de conținut crează.

Răspunsul la întrebarea dacă merită achiziționat un televizor 4K este simplu: Da. Este adevărat că merită mai mult pentru alt conținut decât pentru televiziune, însă este cât se poate de atractiv pentru cei care vor să râmână în pas cu tehnologia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.