Un conflict militar în Venezuela ar fi catastrofal

0 187

Șeful statului American, Donald Trump a precizat în urma cu ceva vreme că SUA este pregătită să intervină în Venezuela, o operațiune militară fiind o opțiune serioasă. Ministerul de Externe rus a avertizat SUA să se abțină atunci când lansează ipoteze militare în chestiuni externe delicate.

Afirmația liderului de la Casa Albă vine, potrivit Sputnik Internațional pe fondul unor speculații de presă după ce consilierul în securitate națională al Casei Albe, John Bolton, a fost fotografiat ținând un dosar galben pe care era scris „5.000 de militari în Columbia”, în timpul unei conferinţe de presă cu privire la noi sancțiuni împotriva Venezuelei. În replică, Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei a declarat că intervenția militară în afacerile interne ale Venezuelei ar fi „cel mai grav scenariu”, adăugând că o astfel de intervenție ar avea consecințe „catastrofale”

Potrivit oficialului rus, „este prematur să se facă evaluări, dar dacă rezultatul evenimentului din Montevideo va fi perceput astfel încât balanţa (…) să încline către presiune exercitată asupra autorităților legitime din Caracas, acest lucru va fi regretat, deoarece ar putea fi o altă oportunitate ratată”, a adăugat Riabkov.

Mexic și Uruguay propune soluția dialogului fără condiții

Ca o soluție la criză, Uruguayul şi Mexicul au propus crearea unui mecanism de dialog fără condiţii prealabile pentru a facilita o soluţie negociată a crizei din politice din Venezuela, relatează AFP.

Mexicul şi Uruguayul fac parte dintre puţinele ţări din America Latină care nu l-au recunoscut pe şeful parlamentului venezuelan şi opozant al preşedintelui Nicolas Maduro, Juan Guaido, ca preşedinte interimar după autoproclamarea sa la 23 ianuarie.

Ministrul de externe uruguayan, Rodolfo Nin Novoa, şi omologul său mexican, Marcelo Ebrard, au prezentat în cursul unei conferinţe de presă în capitala uruguayană “Mecansimul de la Montevideo” care prevede mai multe faze şi medierea unor pesonalităţi recunoscute internaţional.

Această propunere nu se pronunţă pentru organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate, cum reclamă opoziţia venezueleană şi numeroase ţări.

“Dacă ne pronunţăm pentru alegeri într-un asemenea moment, impunem condiţii care fac dificil dialogul. Ei (guvernul şi opoziţia din Venezuela) sunt cei care trebuie să se pună de acord”, a declarat Rodolfo Nin Novoa, citind o declaraţie comună a celor două guverne.

“Propunem Mecanismul de la Montevideo pe baza interesului nostru legitim şi a dispoziţiei noastre de a contribui pentru ca poporul venezuelean şi actorii implicaţi să poată găsi o soluţie la divergenţele lor”, a adăugat el.

Propunerea comună va fi prezentată joi, la Montevideo, participanţilor la prima reuniune a unui Grup de contact internaţional (GCI), din care fac parte Uniunea Europeană, şapte ţări europene, plus Bolivia, Costa Rica, Ecuador şi Uruguay.

Mexicul, al cărui ministru de externe va participa joi la reuniune, nu s-a alăturat Grupului de contact.

Rusia este în contact cu UE, Caracas și organizațiile umanitare în ceea ce privește criza din Venezuela, a mai declarat ministrul adjunct de Externe.

Săptămâna trecută, UE a anunțat înființarea unui grup de contact internațional, care va fi coordonat de Uniunea Europeană și care va funcționa pe o durată limitată de 90 de zile.

Potrivit Bruxelles-ului, grupul include blocul și unele dintre statele sale membre, precum și o serie de țări din America Latină. Activitatea grupului de contact are ca scop ajungerea la o înțelegere comună a situației din Venezuela de către jucători internaționali cheie și va căuta o soluție pașnică la actuala criză din țara sud-americană.

Rusia – Venezuela, manevre militare comune

Avioane militare din Venezuela şi Rusia vor efectua manevre comune pentru apărarea naţiunii sud-americane, în contextul în care Administraţia de la Caracas denunţă frecvent planuri de atacuri ale Statelor Unite, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Avioane militare din Venezuela şi Rusia vor efectua manevre comune pentru apărarea naţiunii sud-americane, în contextul în care Administraţia de la Caracas denunţă frecvent planuri de atacuri ale Statelor Unite, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

“Trebuie să spunem poporului venezuelan şi întregii lumi că, în contextul în care cooperăm în diverse domenii pentru dezvoltarea celor două popoare, ne pregătim şi pentru apărarea Venezuelei”, a declarat ministrul Apărării, Vladimir Padrino Lopez.

Aproximativ 100 de piloţi militari ruşi sunt deja în Venezuela pentru participarea la manevrele aeriene comune.

Mic istoric

Juan Gauido, liderul opoziției din Venezuela, s-a autoproclamat președinte interimar, obținând susținerea Statelor Unite și a mai multor state din America Latină. Președintele Nicolas Maduro, care ar fi preluat al doilea mandat în urma unor alegeri frauduloase, a rupt miercuri seară relațiile cu Statele Unite. Maduro le-a cerut diplomaților americani să plece din țară în 72 de ore și a acuzat guvernul american că a ordonat “o lovitură de stat fascistă”.

Casa Albă a descris regimul Maduro drept “lipsit de legitimitate” și declară parlamentul țării condus de Juan Guaidó “singura putere legitimă în Venezuela”.

Donald Trump nu a exclus nicio opțiune dacă tensiunile degenerează. Pe lângă Statele Unite și Canada, mai multe țări sud-americane, printre care Brazilia, Columbia și Peru, l-au recunoscut, de asemenea, pe Guaidó drept lider legitim al Venezuelei. De partea cealaltă Rusia, Mexic, China, Cuba, Turcia îl sprijină pe Maduro.

Leave A Reply

Your email address will not be published.