Marea mașină politică a lui Putin și teama Occidentului
Consilierul prezidențial Vladislav Surkov este de părere că modelul actual al statului rus începe cu încrederea. Un punct de vedere exprimat într-un articol publicat de cotidianul ”Nezavisimaia Gazeta”. Surkov arată că Rusia ”va primi și va păstra locuri fruntașe în super-liga luptei geopolitice”, scrie RIA Novosti.
”Mai devreme sau mai târziu, toți cei care cer ca Rusia ”să-și schimbe comportamentul” vor trebuie să se împace cu asta. Pentru că este numai o aparență că ei au opțiuni”, a subliniat consilierul prezidențial.
În opinia lui, ”marea mașină politică a lui Putin abia începe să accelereze și se adaptează pentru o muncă interesantă, grea și de lungă durată”, dar ”va ajunge la capacitate maximă undeva departe, în viitor”. De asemenea, Surkov a catalogat Rusia modernă drept un stat de tip nou, care, fiind format la mijlocul anilor 2000, este puțin studiată, dar care posedă ”o diversitate și vitalitate evidente”.
”Testele la care a fost supusă și la care este supusă arată că tocmai un asemenea model de arhitectură statală, organic format, constituie un mijloc eficient de supraviețuire și de progres al națiunii ruse nu pentru câțiva ani, nici pentru decenii, ci, mai degrabă, pentru tot acest secol”, consideră Surkov în articolul său din ”Nezavisimaia Gazeta”.
Principalul avantaj al statului condus de Putin, potrivit lui Surkov, este capacitatea de a auzi și înțelege poporul. De asemenea, consilierul prezidențial menționează faptul că, practic, intervenția în alegeri atribuită Moscovei de politicienii străini este doar o mică parte. De fapt, Rusia „intervine în creierul lor” și le schimbă mentalitatea.
”Când erau încă nebuni în legătură cu globalizarea și făcând zgomote despre o lume plată fără frontiere, Moscova a reamintit în mod clar că suveranitatea și interesele naționale contează. În acel moment, mulți oameni ne-au acuzat de un atașament „naiv” față de aceste lucruri vechi, care se presupune că au ieșit mult timp din modă. Ne-au învățat că nu există nimic care să țină seama de valorile secolului al XIX-lea, dar trebuie să trecem cu curaj în secolul al XXI-lea, unde nu se presupune că ar exista națiuni suverane și state-națiuni. În secolul douăzeci și unu, totuși, a fost calea noastră. Brexitul englez, gardurile anti-imigrație ale Europei sunt doar primele elemente ale unei largi liste de manifestări omniprezente ale de-globalizării, re-suveranității și naționalismului”, este opinia lui Surkov.
După cum relata agenția REGNUM, potrivit unui studiu realizat de Levada Center, aproximativ o treime din cetățenii Federației Ruse au spus că perioada președinției lui Vladimir Putin este cea mai bună din istoria Rusiei. Dar perestroika lui Gorbaciov și perioada guvernării lui Boris Elțîn sunt aprobate doar de 2% dintre respondenți. Printre cele mai bune calități ale șefului statului, cetățenii au remarcat că președintele este „hotărât, curajos, plin de voință, ferm, puternic, calm, sensibil, clar, sigur de sine, un bărbat adevărat”.
De asemenea, mulți cred că Putin promovează o politică externă competentă care ii protejează față de Occident, provoacă respect în lume, nu permite ca Rusia să fie făcută ”preș de șters picioarele.”
Politicienii străini atribuie Rusiei amestecul în alegeri și referendumuri pe tot globul. De fapt, problema este și mai gravă – Rusia intervine în creierul lor și nu știu ce să facă cu conștiința lor modificată. Deoarece, după anii 90, țara noastră a abandonat împrumuturile ideologice, a început să producă sensuri și a trecut la informațiile contraofensive către Occident, experții europeni și americani au început să se înșele în previziunile lor din ce în ce mai des. Ei sunt surprinși și înfuriați de preferințele paranormale ale electoratului. Confuzi, au anunțat invazia populismului. Puteți spune așa, dacă nu există alte cuvinte.Între timp, interesul străinilor în algoritmul politic rus este de înțeles – în țara lor nu există nici un profet, iar astăzi tot ceea ce se întâmplă cu ei a fost mult timp prezis de Rusia.
Iar potrivit expertului Centrului Financiar Internațional, Gaidar Hasanov, cel de-al patrulea mandat al președinției lui Vladimir Putin va întări stabilitatea Rusiei.
”Astfel, istoria Rusiei este cunoscută pentru patru modele principale ale statului, care pot fi numite în mod convențional de numele creatorilor lor: statul Ivan al III-lea (Marele Ducat / Regatul Moscovei și întreaga Rusie, secolul XV-XVII); statul lui Petru cel Mare (Imperiul Rus, secolele XVIII-XIX); statul lui Lenin (Uniunea Sovietică, secolul al XX-lea); Statul Putin (Federația Rusă, secolul XXI). Creat de oameni, să-l pună în stilul lui Gumilev, aceste mașini politice mari, înlocuindu-se reciproc, fiind reparate și adaptate pe parcursul secolelor, au oferit lumii rusești o mișcare încăpățânată dar mereu în ascensiune” scrie consilierul prezidențial.