La ONU, Rusia și Statele Unite se contrează dur în problema Venezuelei

0 237

Statele Unite ale Americii au cerut, în 26 februarie, să se voteze o rezoluție prin care se solicită desfășurarea de noi alegeri în Venezuela anunță RT. Ca răspuns, Rusia va prezenta un alt proiect de rezoluție menit să garanteze suveranitatea țării.

Rusia a denunțat amenințarea SUA de a folosi forța armată împotriva Venezuelei, în 26 februarie, la Consiliul de Securitate al ONU. „Cerem să se oprească încălcarea rezoluțiilor Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite și să se respecte frontierele, suveranitatea și unitatea națională a poporului venezuelean, în conformitate cu Carta ONU“, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei către ONU, Vasili Nebenzia.

Două proiecte de rezoluții, două viziuni de suveranitate

Invocând apelul “ipocrit” al Washingtonului de a aduce ajutor umanitar în Venezuela, Vasily Nebenzia a spus că actuala criză ar putea fi rezolvată numai prin ridicarea sancțiunilor economice din SUA. “Este necesar să se ridice imediat interdicția asupra conturilor companiilor venezuelene din băncile americane […] pentru a permite achiziționarea de medicamente și alimente esențiale”, a adăugat el.

Reprezentantul rus a anunțat, de asemenea, cu această ocazie că țara sa pregătește un proiect de rezoluție menit să sprijine și să garanteze suveranitatea și integritatea teritorială a Venezuelei. Spre deosebire de Washington, Moscova, în consultare cu guvernul venezuelean, a trimis un transport de medicamente și echipamente medicale pe 21 februarie, prin Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Reprezentantul rus a respins propunerea SUA de a vota în această săptămână o rezoluție prin care se solicită alegeri și acordarea de ajutor umanitar Venezuelei.

“Statele Unite și comunitatea internațională trebuie să sprijine poporul venezuelean în efortul de a-și redobândi controlul asupra democrației. Trebuie să respectăm constituția și suveranitatea. De aceea trebuie să sprijinim președinția interimară a lui Juan Guaido [președintele interimar al țării], a declarat reprezentantul SUA în Venezuela, Elliott Abrams.

Aparentul atașament al Washingtonului față de suveranitatea (și democrația) Venezuelei contrastează cu angajamentul său față de afacerile interne ale țării. Exemplul recent a avut loc în Columbia, o țară vecină cu Venezuela, reuniți în prezența venezueleanului Juan Guaido, președinte autoproclamat, a vicepreședintelui american Mike Pence și reprezentanților țărilor membre ale Grupului Lima, cea mai mare parte ostile lui Nicolas Maduro.

Cu această ocazie, participanții au discutat modalități și mijloace de constrângere a președintelui Venezuelei Nicolas Maduro, reales pentru un al doilea mandat în luna mai, pentru a demisiona. Mike Pence a reamintit că pentru Donald Trump, “toate opțiunile au fost pe masă”.

Autoritățile americane au extins conform așteptărilor sancțiunile împotriva Caracasului. Ultimul episod este înghețarea, de către Trezoreria SUA, a activelor a patru guvernatori venezueleni.

Beijingul și Moscova pe aceeași lungime de undă

La rândul lor, miniștrii de externe chinez și rus au exprimat, în 27 februarie, opoziția fermă față de orice intervenție militară împotriva Venezuelei. „Noi lucrăm cu toate țările care sunt  îngrijorate în de un posibil scenariu al unei intervenții militare în Venezuela“, a declarat șeful ministerului rus de externe, Serghei Lavrov, în Wuzhen (China), în timpul unei întâlniri trilaterale cu omologii săi chinezi și indieni.

„Cred că Statele Unite ar trebui să asculte punctele de vedere ale țărilor din regiune“, a adăugat el, făcând referire la grupul de la Lima care, deși îl sprijină la conducere pe Juan Guaido, a anunțat pe 25 februarie că a respins orice fel de soluție militară.

O poziție împărtășită de altfel și de liderul chinez, Wang Yi, care a spus: „Chestiunea venezueleană este, prin natura ei, o problemă internă a Venezuelei“.

Leave A Reply

Your email address will not be published.