4 martie 1977. O zi… despre cutremure sau educația, ca mijloc de conștientizare și creștere a rezilienței

0 250

Cifrele zilei de 4 martie 1977 sunt: 11.300 răniți, 35.000 locuințe prăbușite, aproximativ 1.500 de morți. În urmă cu 42 de ani, România trecea prin cel mai mare dezastru seismic din istoria sa. Pe 4 martie 1977, la ora 21, 22 de minute și 22 de secunde s-a produs un cutremur de 7,4 grade pe scara Richter, un cutremur care a durat 56 de secunde. Mai multe replici, de mai mică intensitate, au urmat chiar în aceeași noapte.

Capitala a fost grav afectată. Aici, 33 de clădiri au fost complet distruse. Astăzi, comemorăm acele momente și marcăm trecerea anilor printr-o serie de măsuri menite să prevină efectele unor dezastre de o asemenea anvergură. Astăzi, în organizarea Academiei Române și a Institutului Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), au avut loc o serie de evenimente dedicate conștientizării și măsurilor concrete de reducere a riscului seismic din România.

Un alt eveniment, intitulat „Vorbim deschis despre cutremure – inițiative pentru reducerea riscului seismic”, a început la ora 10.00, la Biblioteca Națională a României. Evenimentul are loc până la ora 18.00, pe Bulevardul Unirii nr. 22. Tot acolo are loc Expoziția Mobilă despre Cutremure a INFP, precum și Caravana „Fii Pregătit” a Departamentului pentru Situații de Urgență. Sunt activități și prezentări dedicate înțelegerii fenomenelor, cutremurelor și a măsurilor de reducere a riscului seismelor. Cu acest prilej a fost  lansată broșura „Informații esențiale despre cutremure”, Expoziția „4 martie 1977 și după…”. A urmat apoi evenimentul „Cutremurele din Vrancea în studii, reportaje, mărturii, evocări, albume din colecțiile Bibliotecile Naționale”, expoziție cu fotografii și exponate pe tema protecției civile, prezentări ale proiectelor din domeniu și sesiuni de întrebări și răspunsuri.

A avut loc și Simpozionul „Cutremure vrâncene: o provocare pentru geo-științe și societate”. În Aula Academiei Române, între 10.00 și 15.00, au avut loc prezentări științifice și panel de discuții pe teme de acțiune concretă: știința și tehnologia în folosul acțiunilor de reducere a riscului seismic și securitate, educația ca mijloc de conștientizare și creștere a rezilienței, comunicarea și percepția riscului seismic. În cadrul acestui eveniment, dr. Raed Arafat, secretar de stat MAI și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a susținut un punct de vedere aplicat din acest domeniu privind gestionarea situațiilor de urgență majoră. A urmat un „Tur ghidat: Bucureștii și cutremurele”, cu start de la Fântâna de la Universitate, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 1, începând cu orele 11.00, 14.00 și 17.00. Cele trei tururi ghidate gratuite au spus povestea efectelor cutremurelor majore asupra Bucureștilor, dar și contextul actual: de ce sunt atâtea clădiri cu risc seismic și care sunt perspectivele de îmbunătățire a situației.

Leave A Reply

Your email address will not be published.