Kövér: în lupta pentru protecţia identităţii, Europa poate conta pe maghiari

0 390

La şedinţa plenară a Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF), care a avut loc vineri, la Budapesta, László Kövér a declarat că este o veste bună că Europa poate conta pe maghiari în lupta pentru protecţia identităţii, întrucât din acest punct de vedere, maghiarii reprezintă din 1920 încoace cea mai experimentată naţiune a Europei. Nu există o altă naţiune europeană a cărei treime să lupte de un secol încoace pentru a-şi păstra identitatea, în ciuda forţelor care se opun acestui lucru – a spus oficialul ungar.

Acesta a vorbit şi despre faptul că, în prezent, în Europa se pot identifica trei modele de politică de identitate, dintre care două reprezintă un pericol, iar unul reprezintă o şansă pentru politica naţională maghiară. În partea de vest a Europei există un model de renunţare la identitate, iar urmarea acestui model ar fi fatală pentru maghiari.

În Europa de Est mai există multe persoane care cred că propria lor identitate naţională va fi mai puternică prin pierderea de către celelalte comunităţi naţionale conlocuitoare a identităţii lor proprii – a spus preşedintele Parlamentului de la Budapesta. Acesta a mai adăugat: “Noi, maghiarii, am învăţat şi am experimentat în secolul trecut, că acest lucru nu este aşa. Identitatea celor care ameninţă sau limitează identitatea celorlalţi, nu va deveni mai puternică, ci dimpotrivă, mai confuză”.

Potrivit lui László Kövér, noul model al politicii de identitate din Europa Centrală ar putea reprezenta o nouă oportunitate pentru politica naţională maghiară. Esenţa acestuia este că respectarea identităţii naţionale a altora nu slăbeşte, ci fortifică posibilitatea protejării propriei identităţi naţionale. Interdependenţa politică şi economică din Europa Centrală câştigă tot mai mult teren, ceea ce poate să creeze şansa ca în locul unei politici conduse de porniri către limitarea altora, să se formeze o politică naţională raţională, care să se orienteze către reconciliere naţională şi o nouă practică de cooperare între state.

Preşedintele Parlamentului Ungariei a subliniat: nu este doar interesul maghiarilor, ci şi al sârbilor, al românilor şi al ucrainenilor ca Voivodina, Transilvania şi Ucraina Subcarpatică să înfăptuiască acest model central-european. În aprecierea sa, Ungaria se află cu Serbia pe cel mai bun drum în atingerea acestui scop, cu România există şanse să se ajungă pe acest drum, în timp ce în cazul Ucrainei, cu actuala conducere a ţării, nu există încă această posibilitate, dar nu este voie să fie exclusă, deoarece
după eventualele schimbări politice de acolo lucrurile se pot schimba.

László Kövér a sugerat ca KMKF – ca organizaţia cea mai puternică de politici naţionale, mandatată democratic – să adopte în fiecare an în luna martie, începând cu 2020, un raport referitor privind apărarea identităţii maghiare în Europa Centrală, care va fi pus la dispoziţia guvernelor statelor vecine, precum şi conducerii Uniunii Europene. Raportul ar putea conţine toate faptele, datele, procesele şi legăturile care să releve mediul juridic, politic şi sociologic al păstrării identităţii unei părţi a naţiunii – a adăugat acesta.

Kövér a iniţiat ca forumul să solicite Parlamentului, precum şi Guvernului Ungariei să declare 2020 Anul Solidarităţii Naţiunii Maghiare, în care să nu existe doar comemorări ale tragediei de la Trianon şi prezentări de omagiu loialităţii faţă de naţiune timp de 100 de ani a maghiarilor, ci o nouă ofertă de colaborare către popoarele regiunii, care ar sluji şi viitorul Europei Centrale.

Leave A Reply

Your email address will not be published.