S.U.A. intenționează să desemneze „Corpul Gărzii Revoluționare” din Iran ca Grup Terorist

0 133

Washingtonul intenționează să desemneze Corpul Gărzii Revoluționare Islamice iraniene (IRGC) ca grup terorist, a anunțat Wall Street Journal pe 5 aprilie, citând oficiali rămași anonimi din SUA. Potrivit oficialilor, decizia va fi anunțată oficial de către Departamentul de Stat din S.U.A. Aceasta va fi prima dată când Washingtonul va desemna în mod oficial un corp militar oficial al altei țări drept “grup terorist”.

Administrația președintelui Donald Trump speră că această decizie va spori presiunea asupra Teheranului. Cu toate acestea, unii oficiali din S.U.A. cred că această etapă ar putea pune în pericol trupele americane desfășurate în apropierea forțelor IRGC din Orientul Mijlociu.

“Există argumente legitime în ambele sensuri, dar există cu siguranță riscuri de nivel 2 și 3 care trebuie luate în considerare … Gândiți-vă că acele riscuri de nivelul doi și trei nu au fost pe deplin luate în considerare”, a declarat oficialul american pentru Wall Street Journal și a adăugat: “Noua conducere a decis să privească lucrurile în mod diferit.”

La începutul acestei săptămâni, Brian Hook, consilier al secretarului de stat, a afirmat că Iranul este responsabil pentru decesele a cel puțin 608 membri ai serviciilor americane din Irak în perioada 2003-2011. Această acuzație a fost în mod clar menită să justifice decizia viitoare împotriva IRGC.
“Efectele amestecului Iranului au fost resimțite cel mai puternic de civilii nevinovați din regiune. Bărbații, femeile și copiii sunt victime ale expansiunii periculoase a Iranului aproape în fiecare zi”, a declarat Hook în timpul unui briefing de presă pe 2 aprilie.

Anul trecut, Departamentul Trezoreriei al SUA a sancționat IRGC. Departamentul a extins ulterior sancțiunile pentru a include mai multe entități civile din Iran și alte țări, după ce le acuză că facilitează activitățile forțelor iraniene din Orientul Mijlociu.

Sancțiunile și amenințările S.U.A. au forțat Teheranul să își consolideze relațiile cu aliații săi actuali și să-și sporească cheltuielile militare. Desemnarea IRGC ca fiind un grup terorist va conduce probabil la rezultate similare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.