Războiul sirian: SUA și Israel se pregătesc pentru campania coordonată împotriva forțelor iraniene

0 137

Situația din Siria rămâne relativ stabilă pe fondul continuării atacurilor limitate ale ISIS asupra Forțelor Democrate Siriene (SDF) susținute de SUA pe malul estic al Eufratului și a încălcărilor de încetare a focului în zona demilitarizată Idlib.

În ultimele zile surse pro-militante au susținut în repetate rânduri că Armata Siriană Arabă (ASA) și chiar Forțele Aerospațiale din Rusia au efectuat lovituri asupra așa-numitelor “ținte ale opoziției” din nordul Hama și sudul Idlib. În timp ce aceste rapoarte sunt în cea mai mare parte exagerări ale propagandei, situația este, de fapt, complicată, ambele părți atacandu-se reciproc in mod mai mult sau mai puțin constant.

În același timp, forțele ASA și ruse au obținut un succes important și, în final, au început evacuarea civililor din lagărul de refugiați al-Rukban prin intermediul coridoarelor umanitare deschise. Sursele pro-guvernamentale susțin că atunci când toți civilii sunt evacuați, SUA ar pierde pretextul oficial pentru a-și menține forțele pe autostrada Bagdad-Damasc în zona al-Tanf. Cu toate acestea, chiar dacă această evoluție se întâmplă, aceasta nu înseamnă că SUA se va retrage voluntar din această zonă cheie în curând.

SDF a respins o serie de atacuri ISIS pe malul estic al Eufratului. Cel mai notabil incident a avut loc în apropiere de al-Hissan, când grupul a eliminat un atentator sinucigaș al ISIS.

Între timp activiștii mass-media speculează că Teheranul a livrat un nou lot de arme și echipamente pentru grupurile pro-iraniene la baza aeriană T4. Această evoluție a survenit pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Iran și administrația președintelui american Donald Trump.

Iranul și Irakul au convenit să coopereze în domeniul apărării aeriene pentru a face față provocărilor cu care se confruntă spațiile lor aeriene, a declarat președintele șefilor de stat major ai armatei iraniene, generalul Mohammad Baqeri, la 7 aprilie, după întâlnirea cu omologul irakian, Gen. Lt. Othman al-Ghanimi. Gen. Maj. Baqeri a spus că această coordonare are ca scop confruntarea cu orice amenințări aeriene care pot veni dinspre frontierele occidentale ale Iranului, în mod evident referindu-se la posibile acțiuni din partea SUA sau Israelului din această direcție.

La 8 aprilie, administrația Trump a anunțat că desemnează Garda Revoluționară a Iranului drept “o organizație teroristă”, acuzând forța de finanțare și de promovarea terorismului în regiune. Anterior, consilierul secretarului de stat, Brian Hook, a susținut că Iranul este responsabil pentru decesele a cel puțin 608 membri ai serviciilor americane din Irak în perioada 2003-2011.

Ca răspuns, Consiliul Suprem de Securitate Națională iraniană a desemnat Comandamentul Central al Statelor Unite o “organizație teroristă”. Aceste evoluții arată că Washingtonul a dat curs unei noi runde de escaladare cu Iranul. În lunile următoare, SUA vor întreprinde probabil mai multe măsuri, atât diplomatice, economice, chiar și militare, pentru a spori presiunea asupra guvernului iranian și pentru a-i limita influența în Orientul Mijlociu. O campanie extinsă a SUA-Israel împotriva unor presupuse ținte iraniene în Siria este numită una dintre opțiunile luate în considerare în prezent de către SUA.

Leave A Reply

Your email address will not be published.