Summitul Putin-Kim poate accelera procesul de reglementare a Peninsulei Coreene

0 297

Următoarea întâlnire a președintelui rus Vladimir Putin și a liderului nord-coreean Kim Jong-un în orașul de la est de Vladivostok din Orientul Îndepărtat ar putea încuraja eforturile diplomatice privind soluționarea crizei peninsulei coreene și a regiunii în general, a declarat pentru agenția TASS, directorul Centrului de strategie asiatic al Academiei Ruse de Științe Georgy Toloraya.

Acest lucru este de așteptat să fie o întâlnire scurtă, a menționat expertul. “Cu toate acestea, semnificația sa simbolică este vitală – acesta este primul contact la cel mai înalt nivel cu șeful unei țări vecine, care joacă un rol principal în procesul de soluționare a crizei la granițele Rusiei”, a spus Toloraya.

“Dacă am reușit să încurajăm procesul diplomatic cu privire la eliminarea situației tensionate din Peninsula Coreeană, atunci acest lucru este un mare succes”, a subliniat Toloraya.

De asemenea, expertul a menționat că, în cadrul reuniunii, părțile ar putea să se concentreze asupra aspectelor legate de cooperarea economică bilaterală. “Dorim să deblocăm relațiile economice dintre cele două țări în limitele granițelor, permise de sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU”, a spus el.

Între timp, potrivit lui Toloraya, Coreea de Nord încearcă să folosească factorul rus în interesul său. “Acesta este un fel de încercare de a forța liderul rus să comenteze situația și să reacționeze la faptul că dialogul dintre Phenian și Washington este pe cale să eșueze”, a menționat el.

Serviciul de presă al Kremlinului a anunțat recent că președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un vor organiza o întâlnire în Rusia până la sfârșitul acestei luni. Summitul se poate desfășura la Universitatea federală din  Vladivostok.

Partea rusă va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov, de consilierul Iuri Ushakov, de prtatorul de cuvint Dmitri Peskov, de miniștrii cabinetului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.