NATO încearcă să își arate mușchii în Marea Mediterană!

0 457

Două portavioane americane din clasa Nimitz ( Abraham Lincoln și John C Stennis) cu 130 de avioane de luptă și grupurile navale de sprijin, iau parte la exerciții în marea Mediterana. Alături de americani, la manevre iau parte nave militare din Spania, Franța și Danemarca.

Ambasadorul SUA la Moscova, John Huntsman, a declarat pentru CNN că : fiecare dintre grupările de luptă care se află acum în Mediterana poartă 100.000 de tone de diplomaţie internaţională.

Comandantul Marinei SUA în Europa, amiralul James Foggo, a argumentat că prezența militară a SUA în regiune este necesară pentru a contracara un conflict în contextul acțiunilor agresive ale Rusiei. Cu trimitere la încălcarea apelor teritoriale rusești din strâmtoarea Kerci, soldată cu capturarea a trei nave de război ucrainene. Cu alte cuvinte, Rusia nu are ce căuta în apele internaționale, controlate în totalitate de SUA prin NATO și alte alianțe nedeclarate.

Rusia poate răspunde acestor provocări prin utilizarea în marea Mediterană a noilor sale arme hipersonice. Datorită distanței superioare oricărei rachete anti-navă americană și vitezei uriașe, rachetele hipersonice ale Rusiei pot demonta mitul invincibilității portavioanelor americane. Rusia are operațională o escadrilă de 10 MiG-31 K, înarmată cu rachete Kh-47M2 Kinzhal. Pentru comparație, marina militară a SUA utilizează racheta antinavă Harpoon cu viteza de croazieră de 864 km/h și raza de acțiune de 278 km.

Un exemplu ar fi, ca 4 avioane rusești MiG-31 să fie poziționate în Siria și să lanseze rachete Kinzhal, avînd ca țintă un raion din marea Mediterană, la nord de Tripoli-Libia și la sud de Malta. Pe unde sunt obligate grupurile navale să treacă ca să ajungă în marea Egee și apoi în marea Neagră. Racheta Kinzhal are o rază de acțiune de 2.000 km și abatere probabilă la de 2-6 m, în timp ce puntea de decolare și aterizare a portavioanele americane are dimensiunile de 332 x 78 m.

Kinzhal are o viteză de 12.250 km/h și un plafon de croazieră de 40.000-50.000 m. Rachetele antiaeriene ale sistemului naval RIM-67 SM-2ER, de pe navele de escortă ale portavioanelor americane, au un plafon maxim de 25.000 m și o viteză maximă de 4.280 km/h.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.