Clopotul lui Horea, repus în valoare la Albac

0 577

Clopotul lui Horea, zece icoane care datează din anul 1760, două sfeşnice şi sfânta masă de la biserica veche sunt expuse la Parohia din Albac „pentru mângâierea sufletească” a credincioşilor şi a pelerinilor care vizitează Ţara Moţilor, a precizat preot paroh Gavril Trifa.

Toate aceste vestigii au fost aşezate într-un edificiu construit pe locul bisericii ridicate de conducătorul Răscoalei de la 1784, locaș aflat în prezent în orașul Băile Olănești.

Despre aceste importante valori patrimoniale şi liturgice, părintele paroh a spus că „au fost păstrate aşa cum ni le-au lăsat înaintaşii” şi că a încercat, prin expunerea obiectelor să cinstească memoria marelui Horea. Edificiul a fost binecuvântat duminică de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, la finalul liturghiei oficiate în noua biserică din Albac.

Clopotul lui Horea

Clopotul lui Horea din Albac, unul dintre conducătorii Răscoalei ţărăneşti din 1784-1785, a răsunat pentru prima dată pe la mijlocul anilor 1600. Clopotul a fost fabricat la Viena, iar pe el sunt gravate cuvintele: „Acesta este clopotul cu care Horea a dat signalul de luptă”.

Bisericuță din Albac/Tu ești al vremurilor semn,
Tot bietul nostru plâns sărac/ E-nchis în trupul tău de lemn

– Octavian Goga

Conform tradiţiei, în 1784 prin sunetul clopotului de la Albac s-a anunţat începutul răscoalei ţărăneşti. Biserica veche din Albac are o istorie interesantă. În 1907 a fost strămutată, prin grija Ion I.C. Brătianu la Florica (județul Argeş). Apoi în anul 1954, Patriarhul Justinian Marina a hotărât mutarea ei la Băile Olănești, unde a fost refăcută în forma inițială și din aceleași materiale, împodobită cu pictură nouă și înzestrată cu sfinte odoare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.