SUA uită de Venezuela și se îndreaptă cu arme și bagaje spre Iran

0 187

Moscova regretă tensiunile în creștere din jurul acordului nuclear cu Iranul și consideră că acțiunile Statelor Unite sunt motivele care duc la astfel de situații delicate, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.

“Din păcate, suntem martori la creșterea tensiunilor și a deciziilor Iranului [de a-și reduce angajamentele față de Planul comun de acțiune comun (JCPOA) – TASS]”, a spus Peskov, adăugând că “din păcate, situația duce la o escaladare ulterioară”.

“Înțelegem în mod clar că Iranul ia astfel de decizii ca răspuns la presiunea care contravine spiritului și scrisorii JCPOA”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. “Statele Unite au provocat Iranul să ia astfel de acțiuni”, a adăugat el. “Din păcate, rămân preocupări intense în acest caz”, a spus Peskov, menționând că secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, nu a oferit nici o asigurare cu privire la această chestiune la întâlnirea de marți cu președintele rus Vladimir Putin.

Pe 15 mai, Iranul a renunțat oficial la unele angajamente în cadrul JCPOA. Agenția de știri iraniană (ISNA) a declarat, citând o sursă din agenția de energie nucleară a țării, că decizia a fost luată în conformitate cu votul din Consiliului Suprem de Securitate Națională. Sursa a adăugat că, dacă alți participanți nu au reușit să asigure implementarea afacerii în termen de 60 de zile, Teheran ar putea relua activitățile de îmbogățire a uraniului și ar putea opri reproiectarea reactorului Arak de apă grea.

Întânire cu zâmbete dar cu mâna pe arme între Rusia și SUA

Discuțiile politicoase între oficialii ruși și americani nu presupune că Moscova este dispusă să facă cedări care ar contraveni intereselor naționale ale Rusiei, a declarat Serghei Lavrov, comentând negocierile între Mike Pompeo și Vladimir Putin.

Vorbind despre atmosfera prietenească a negocierilor purtate marți între președintele Rusiei, Vladimir Putin, și secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat că o discuție respectuoasă nu presupune dispunerea părții ruse la cedări care ar contraveni intereselor naționale ale Rusiei.

“Am spus totul ieri, președintele Putin a confirmat acest lucru, Ușakov a confirmat acest lucru, eu am comentat. Am auzit că președintele Trump și-a exprimat public interesul de a profita de summitul G20 de la Osaka pentru a discuta cu președintele Putin. Dacă va exista o propunere oficială concretă, desigur, o vom susține”, a declarat miercuri Lavrov, fiind întrebat dacă dorința lui Trump de a se întâlni cu Putin, presupune că SUA nu condiționează desfășurarea acestei întrevederi cu eliberarea marinarilor ucraineni reținuți de Rusia.

În ceea ce privește predispunerea spre unele cedări, luând în considerație atmosfera binevoitoare de la negocierile lui Putin cu Pompeo, ministrul a adăugat: “sunt lucruri diferite; trebuie să fim întotdeauna respectuoși, suntem niște oameni politicoși”.

“Discutăm despre orice subiecte, reieșind din faptul că trebuie să comunicăm, că trebuie să ne auzim reciproc. Auzim unul pe altul, apropo, ei – nu întotdeauna. Dacă discutăm politicos, nu înseamnă că vom face niște cedări care ar fi contrare intereselor naționale ale Federației Ruse”, a conchis oficialul rus.

Donald Trump amenință Iranul cu forța armată

Președintele american Donald Trump a avertizat că Iranul va suferi „consecințe mari” dacă va ataca interesele SUA, în contextul în care Washingtonul a trimis deja bombardiere B-52 la Baza aeriană Al Udeid din Qatar.

Vom vedea ce se întâmplă cu Iran. Dacă se decid să acționeze în vreun fel, vor face o mare greșeală. Dacă vor face ceva, vor suferi consecințe mari”, a declarat Donald Trump.

În contextul tensiunilor cu Iranul, Statele Unite au trimis deja bombardiere B-52 la Baza aeriană Al Udeid din Qatar, iar portavionul USS Abraham Lincoln şi grupul naval aferent se deplasează spre Golful Persic.

Statele Unite au decis să se retragă din acordul nuclear din 2015, semnat între Iran și marile puteri din P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania) și a reluat sancțiunile impuse Teheranului.

Iranul va învinge alianţa americano-israeliană

Iranul va învinge alianţa americano-israeliană, a declarat miercuri ministrul apărării iranian Amir Hatami, citat de agenţia locală Irna, insistând că Teheranul ‘va înfrânge frontul americano-sionist’, potrivit Reuters.

‘Iranul este pregătit la cel mai înalt nivel pe plan militar pentru a face faţă oricăror tipuri de ameninţări şi exigenţe excesive’, a spus el.

Statele Unite au trimis forţe militare suplimentare în Orientul Mijlociu, inclusiv un portavion, bombardiere B-52 şi rachete Patriot într-o demonstraţie de forţă împotriva a ceea ce înalţi responsabili de la Washington spun că ar fi ameninţări iraniene la adresa trupelor şi intereselor SUA în regiune.

Într-o declaraţie separată pentru Reuters, un înalt lider al Republicii Islamice a declarat că Iranul este pregătit pentru orice eventualitate, ‘de la confruntare la diplomaţie’, dar Statele Unite nu îşi pot permite să lanseze un nou război în Orientul Mijlociu, s-a declarat convins el.

Cu toate acestea, Teheranul nu vrea un conflict care ar putea avea “consecinţe inimaginabile”, a adăugat interlocutorul agenţiei britanice de presă.

De asemenea, ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a declarat marţi seara că Teheranul nu caută război cu SUA, în pofida agravării tensiunilor bilaterale.

Washingtonul a dat ordin miercuri pentru retragerea personalului neesenţial guvernamental american de la Ambasada SUA din Bagdad şi de la Consulatul din Erbil (nord), după ce şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea faţă de pericolul reprezentat de forţele susţinute de Iran în această ţară.

Israelul va fi de partea SUA în eventualitatea unei confruntări cu Iranul, a asigurat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu. ‘Suntem uniţi în dorinţa noastră de a opri agresiunea iraniană’, a afirmat Netanyahu, adăugând că ‘Israelul şi toate ţările din regiune, precum şi toate ţările care vor pace în lume ar trebui să fie împreună cu Statele Unite împotriva agresiunii iraniene’.

Leave A Reply

Your email address will not be published.