Rusia condamnă ferm presiunile SUA asupra Turciei cu privire la achiziţionarea S-400

0 285

Kremlinul a denunţat ca inacceptabil un presupus ultimatum dat Turciei de Statele Unite ale Americii pentru a o forţa să anuleze contractul privind achiziţionarea de sisteme de rachete sol-aer ruseşti S-400 şi să cumpere în schimb echipamente americane, informează agenţiile de presă Reuters şi TASS.

Moscova consideră inadmisibile solicitările SUA către Turcia de a renunţa la achiziţionarea de S-400 şi consideră tranzacţia propriu-zisă ca încheiată, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, comentând o informaţie difuzată marţi de canalul de televiziune american CNBC, potrivit căreia Washingtonul ar fi dat un ultimatum Ankarei de două săptămâni pentru a anula contractul privind S-400 cu Rusia.

‘În genere, avem o atitudine extrem de negativă faţă de ultimatumuri, considerăm că astfel de ultimatumuri sunt inadmisibile’, a insistat Peskov. Potrivit acestuia, Kremlinul porneşte de la ideea că liderii Turciei, preşedintele Recep Tayyip Erdogan în primul rând, au declarat în mai multe rânduri această tranzacţie finalizată.

CNBC a informat marţi, citând surse anonime din cadrul Departamentului de Stat, că Turcia are la dispoziţie mai puţin de două săptămâni pentru a se decide ce achiziţionează – avioane de vânătoare F-35 de la SUA sau sisteme antirachetă S-400 de la Rusia. În caz contrar, Ankara riscă sancţiuni severe din partea autorităţilor americane.

Astfel, Washingtonul cere Ankarei să anuleze achiziţia S-400 până la sfârşitul primei săptămâni a lunii iunie. Această propunere a Statelor Unite este definitivă, nu va mai exista o altă prelungire, au subliniat sursele canalului citat.

În schimb, ministrul apărării turc Hulusi Akar a declarat miercuri că a constatat o ameliorare în discuţiile cu SUA privind achiziţionarea de către Turcia a sistemelor antirachetă ruse S-400 şi a avioanelor de luptă americane F-35, dar a adăugat că Ankara se pregăteşte de asemenea pentru potenţiale sancţiuni din partea Statelor Unite, potrivit Reuters.

Turcia şi SUA – două ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice – sunt în dezacord asupra deciziei Ankarei de a achiziţiona sisteme ruseşti S-400s, care nu pot fi integrate în sistemele NATO. Washingtonul apreciază că această decizie pune în pericol rolul Ankarei în consorţiul implicat în producţia de avioane de luptă F-35 de către Lockheed Martin.

SUA tremură în fața S-400

Acest contract, a cărui valoare este de circa 2,5 miliarde de dolari, a tensionat relaţiile dintre Turcia şi SUA, fapt care a fost vizibil în timpul unei conferinţe de presă la care au participat joi la Washington vicepreşedintele SUA, Mike Pence, şi ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Pence i-a cerut Turciei să aleagă între NATO şi decizia „lipsită de sens” de a continua achiziţia rachetelor S-400, iar Cavusoglu i-a răspuns că ”nimeni” nu va forţa Turcia să facă o alegere. „Turcia nu are de făcut o alegere între Rusia şi alţi aliaţi. Nu vedem relaţia cu Rusia ca pe o alternativă faţă de altele. Nimeni, nici Occidentul, nici Rusia nu ar trebui să ne ceară să alegem”, a indicat şeful diplomaţiei turce.

Dar Pence a insistat: „Turcia trebuie să aleagă. Doreşte să fie în continuare o parte fundamentală a celei mai de succes alianţe militare din istoria omenirii, sau doreşte să rişte siguranţa acestei colaborări luând decizii care ar putea submina alianţa?”.

Ca măsură de presiune, administraţia preşedintelui Donald Trump a suspendat livrarea avioanelor F-35 către armata turcă şi Pence a ameninţat că acest contract ar putea fi reziliat, ceea ce ar provoca pierderi companiilor turce care produc componente pentru acest tip de avion.

Turcia va continua colaborarea militară cu Rusia indiferent de isteriile Washington-ului

Turcia nu va ceda în privința achiziției de sisteme S-400 din Rusia, indiferent de ceea ce vor spune Statele Unite, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan. Expertul militar Leonid Ivașov a explicat pentru postul de radio ”Sputnik”, de ce, în opinia lui, Washingtonul încearcă să anuleze această tranzacție.

”Nu va fi nici un pas înapoi în problema S-400. În ceea ce privește ”Patriot”, dacă Statele Unite ne vor propune condiții bune, suntem deschiși și pentru ele”, a spus Erdogan. Semnat în 2017, contractul de livrare a complexelor de apărare aeriană S-400 către Turcia a devenit motiv de fricțiuni diplomatice între Ankara și Washington, care cere aliaților turci să renunțe la sistemele rusești, în favoarea rachetelor ”Patriot”. Este vorba de livrarea a patru divizii de rachete S-400 pentru 2,5 miliarde de dolari. O parte din bani, Turcia o va plăti singură, o parte, cu ajutorul unui credit rusesc. Potrivit ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, instalarea complexelor de rachete, pe teritoriul țării sale, va începe în octombrie anul curent.

Președintele Academiei pentru probleme geopolitice, doctor în științe istorice, general-colonelul Leonid Ivașov, a explicat de ce se tem, în opinia lui, Statele Unite.

”Este clar că pe americani îi sperie apropierea dintre Rusia și Turcia, în special în chestiuni de natură militară. Iar achiziția sistemelor noastre S-400 reprezintă o astfel de apropiere în domeniul apărării. Or, SUA se tem că va fi o nouă zgâlțâire a NATO. Am văzut ce presiune s-a pus pe Grecia, în a doua jumătate a anilor ’90, când Atena a cumpărat trei tipuri de mijloace de apărare aeriană din Rusia – au fost la un pas de organizarea, acolo, a unei lovituri de stat. Iar americanii sunt foarte duri când vine vorba de poziția lor dominantă în NATO”, a apreciat Leonid Ivașov.

În opinia lui, presiunea SUA asupra Turciei va spori. ”De fapt, americanii îi învinuiesc pe turci că trădează NATO, că trădează relația de alianță cu SUA, susținând că S-400 pot interveni în sistemele de comandă a avioanelor americane F-35, pe care Turcia ar intenționa să le cumpere. De aici și aluziile că Turciei nu i se vor mai vinde aceste avioane. Iar eu cred că presiunile doar se vor amplifica”, a concluzionat analistul militar.

Leave A Reply

Your email address will not be published.