În plin război economic cu SUA, China merge cu arme și bagaje spre Rusia!

0 335

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit miercuri la Moscova, într-o vizită menită să deschidă ‘o nouă eră’ de prietenie şi să întărească parteneriatul economic între cele două ţări, într-un context de sancţiuni şi de război comercial cu Washingtonul, relatează AFP şi dpa.

‘Sunt convins că această vizită va avea rezultate fructuoase’, a declarat Xi, la sosirea pe aeroportul Vnukovo, unde a fost întâmpinat cu mare pompă. Această vizită ‘va încuraja dezvoltarea relaţiilor ruso-chineze, un parteneriat global şi o interacţiune strategică într-o nouă eră’, a adăugat el, citat de presa de stat rusă.

Xi Jinping urmează să fie primit la Kremlin de omologul său Vladimir Putin, după care va participa la o recepţie în onoarea sa şi la o serată la Teatrul Bolşoi cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor între cele două state.

La finalul discuţiilor, Xi Jinping şi Vladimir Putin urmează să semneze o declaraţie comună privind ‘întărirea relaţiilor, a parteneriatului global şi a cooperării strategice, care intră într-o nouă eră’.

Tradiţionala ‘diplomaţie panda’ chineză va fi şi ea prezentă, Xi Jinping urmând să ofere grădinii zoologice din Moscova doi urşi panda.

Joi şi vineri, preşedintele chinez va fi invitatul de onoare al Forumului economic de la Sankt-Petersburg.

Într-un context de tensiuni puternice cu Occidentul, schimburile comerciale între Rusia şi China au crescut cu 25% în 2018, atingând ‘un nivel record de 108 miliarde de dolari’, a indicat Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului, subliniind că Beijingul este ‘partenerul economic cel mai important al Rusiei’.

‘Poziţiile Rusiei şi ale Chinei sunt foarte apropiate sau coincid în majoritatea dosarelor internaţionale’, precum programul nuclear nord-coreean, conflictul din Siria, criza din Venezuela sau acordul nuclear cu Iranul, care vor face obiectul discuţiilor în timpul vizitei, a declarat marţi Uşakov.

Printre alte subiecte pe agenda discuţiilor figurează ‘relaţiile Rusiei şi Chinei cu marile puteri occidentale, printre care Statele Unite’, a indicat aceeaşi sursă.

Rusia şi China traversează, din motive diferite, o perioadă de tensiuni puternice cu SUA, context în care discuţiile de la Kremlin vizează ‘reafirmarea sprijinului reciproc (…) şi asigurarea că relaţiile ruso-chineze nu vor fi afectate de schimbările în situaţia internaţională’, a declarat, într-un briefing de presă, ministrul adjunct de externe chinez, Zhang Hanhui.

Războiul economic China – SUA are și câștigători surpriză

Potrivit americanilor de la Bloomberg citați de Sputnik, Vietnamul este țara care beneficiază cel mai mult în urma războiului comercial dintre China și Statele Unite. Aceasta este o consecință a redirecționării comenzilor americane către alte piețe pentru a evita tarifele pentru bunurile chinezești.

În primul trimestru al anului 2019, câștigurile Vietnamului ca urmare a războiului comercial dintre China şi SUA au echivalat cu 7,9% din PIB, scrie Bloomberg, referindu-se la un studiu realizat de firma financiară japoneză Nomura Holdings.

La rândul său Taiwan, a câștigat aproximativ 2,1% din PIB-ul său. Ambele economii au beneficiat de introducerea de tarife asupra bunurilor chinezeşti importate în Statele Unite.

Agenția de presă americană menţionează că importatorii chinezi și americani își redirecționează comenzile către alte piețe pentru a evita războiul economic izbucnit între Beijing și Washington.

Chile, Malaezia și Argentina – care sunt, potrivit Nomura, printre primii cinci câștigători în aceste tensiuni comerciale – au înregistrat o creştere a numărului de comenzi de produse chinezeşti. În primul trimestru al anului 2019, această creștere a fost echivalentă cu aproximativ 2% din PIB pentru fiecare.

Anterior, Bloomberg a calculat pierderile la nivelul economiei globale cauzate de războiul comercial dintre Statele Unite și China. Potrivit estimărilor agenției, PIB-ul mondial ar putea scădea cu 600 de miliarde de dolari în 2021.

În iunie 2018, Donald Trump a anunțat introducerea de tarife de 25% pentru importuri chinezești în valoare de 50 de miliarde de dolari și de 10% asupra altor produse în valoare de 200 de miliarde de dolari.

Recent,  Casa Albă a majorat, de la 10 la 25%, tarifele pentru importuri anuale chinezești în valoare de 200 miliarde de dolari. Ca reacţie la aceste măsuri adoptate de SUA, Beijingul a anunțat o creștere a tarifelor sale pentru produsele americane reprezentând importuri anuale în valoare de 60 miliarde de dolari.

Cronologia războiului comercial SUA-China

  • 10 mai 2019 – China anunţa că va răspunde pe măsură în situaţia în care SUA creşte taxele vamale ce i-au fost deja impuse;
  • 7 mai 2019 – Donald Trump anunță eșecul negocierilor comerciale cu China și creşterea taxelor vamale impuse deja de 200 de miliarde de dolari;
  • 18 septembrie 2018 – China impune taxe vamale de 5-10% pe produse în valoare de în valoare de 60 de miliarde de dolari;
  • 17 septembrie 2018 – SUA impune taxe vamale de 10% (ulterior de 25%) pe produse în valoare de 200 de miliarde de dolari;
  • 23 august 2018 – China impune taxe vamale de 25% pe produsele energetice americane, în valoare de 16 de miliarde de dolari;
  • 23 august 2018 – SUA impune taxe vamale de 25%, pe produse în valoare de 23 de miliarde de dolari;
  • 6 iulie 2018 – SUA impune Chinei taxe vamale în valoare de 34 de miliarde de dolari;
  • 4 aprilie 2018 – China impune taxe vamale pe produse americane în valoare de 50 de miliarde de dolari;
  • 3 aprilie 2018 – SUA impune taxe vamale pe produse electronice în valoare de 50 de miliarde de dolari;
  • 2 aprilie 2018 – China impune taxe vamale de 25% pe carnea de porc și de 15% pe o serie de produse agricole şi din oţel.

Leave A Reply

Your email address will not be published.