Michel Platini a fost arestat! Implicat în scandalul de corupție privind Campionatul Mondial din Qatar

0 264

Presa din Franța anunță că Michel Platini ar fi fost luat în custodia procurorilor în Nanterres, o suburbie a Parisului, și că va fi audiat. Acesta e acuzat că ar fi fost implicat în aranjarea voturilor care au desemnat țara gazdă.

Qatar a primit dreptul de a organiza CM 2022 în decembrie 2010, urmând o serie de acuzații privind legalitatea deciziei. În acest caz, există acuzații de corupție și luare de mită în cazul privind acordarea Qatarului organizarea Campionatului Mondial 2022

Platini a fost președintele UEFA din 2007 până în 2015 și, ca fotbalist, a câștigat de 3 ori Balonul de Aur.

Platini, care este suspendat până în octombrie din orice activitate legată de fotbal, de către FIFA, pentru violarea codului de etică al forului mondial, a fost convocat pentru audieri ca martor, marţi, la Nanterre, de către Oficiul central de luptă contra corupţiei şi infracţiunilor financiare şi fiscale (OCLCIFF).

Audierea are loc în cadrul anchetei ordonate de Parchetul Financiar Naţional (PNF), care ”vizează fapte prezumtive de corupţie activă şi pasivă comise de către persoane care nu îşi exercită o funcţie publică”, în cadrul atribuirii turneului din 2022 al Cupei Mondiale Qatarului.

În 2016, PNF deschisese o anchetă preliminară pentru ”corupţie privată”, ”asociere în scop criminal”, ”trafic de influenţă şi tăinuire de trafic de influenţă” în legătură cu atribuirea CM 2022. Platini, care a recunoscut că a votat pentru Qatar la scrutinul atribuirii din 2 decembrie 2010, fusese deja audiat ca martor în decembrie 2017.

PNF este interesat, între altele, de întâlnirea organizată pe 23 noiembrie 2010 la Palatul Elysée, în prezenţa preşedintelui Nicolas Sarkozy, la care au luat parte Michel Platini, emirul Qatarului, Tamim Ben Hamad Al Thani, şeicul Hamad Ben Jassem, atunci prim-ministru şi ministru al afacerilor externe ale emiratului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.