Proiectul inedit al unui preot: bloc de locuinţe şi biserică pentru românii din Viena

0 292

Părintele Emanuel Nuţu din Viena a demarat un proiect unic în afara granițelor României, şi anume construirea unei biserici, dar şi a unui bloc de locuinţe destinat românilor, chiar în apropierea lăcaşului de cult.

Proiectul este implementat în proximitatea Parcului Prater şi susţinut financiar de Primăria din Viena.

„Este o șansă dată nouă, românilor, de Primăria Vienei nu doar de a construi o biserică minunată într-o zonă atât de centrală, ci prin Sozialbau și şansa de a ne aduna din împrăștiere, de a ne bucura unii de alții fără a fi străini de vecini, de a avea o locuință nouă, bine proiectată şi lucrată, la un preț avantajos”, a spus părintele Emanuel Nuţu.

Conceptul a fost realizat de Arhitecţii Georg Baldass și Mihaela Ionescu, membri ai comunităţii românilor din Viena. Părintele Emanuel a explicat că viitorii locatari se vor bucura „de mult spațiu verde în apropierea clădirii, de spații comune pentru diferite activități pentru copiii, pentru maturi și pentru cei mai cărunți”.

Conceptul blocului de locuinţe include „o grădinița creștină, un magazin cu produse românești, un magazin bisericesc, o agenție de pelerinaje”. „În luna noiembrie se vor primi cheile”, mai spune încrezător părintele Emanuel Nuţu.

În urma semnării contractului cu Sozialbau AG, romanii au șansa de a bine-viețui împreuna, doar ei, într-un bloc de lângă Praterul vienez, încadrat într-un nou cartier. Este o șansă dată nouă, românilor, de către Primaria Vienei nu doar de a construi o Biserica minunată într-o zona atât de centrală, ci prin Sozialbau și sansa de a ne aduna din împrăștiere, de a ne bucura unii de alții fără a fi străini de vecini, de a avea o locuința noua, bine proiectata si lucrată, la un preț avantajos, de a ne bucura, datorită proiectului/conceptului, la care s-a lucrat enorm, de 2 grădini suspendate, dar și de mult spațiu verde în apropierea clădirii, de spații comune pentru diferite activități pentru copiii, pentru maturi și pentru cei mai cărunți, de a avea la parter o grădinița creștină pentru copiii noștri, un magazin cu produse românești, un magazin bisericesc, o agenție de pelerinaje și mai presus de toate, de a trăi lângă Biserică.
Alese mulțumiri membrilor Asociației “Sf. M. Mc. Gheorghe” pe care am fost nevoiți sa o înființăm pentru a dezvolta acest proiect, membri care au crezut și investit în acest proiect, Arhitectilor Georg Baldass și Mihaela Ionescu, care au proiectat clădirea și au consiliat pe viitorii locatari, Dl. Avocat Mag. iur. Constantin Adrian Nițu care ne-a consiliat juridic. În luna Noiembrie se vor primi cheile.

Părintele Emanuel este originar din Gura Humorului, Suceava. Locuieşte în Viena, împreună cu familia şi cei cinci copii, încă din anul 2009 de când a fost numit preot la parohia din capitala Austriei. A absolvit Facultatea de Teologie din Iaşi, apoi studiile doctorale le-a urmat în Viena. Este hirotonit preot în anul 2003.

Leave A Reply

Your email address will not be published.