Guvernul Ungariei va finanţa 66 de investiţii mari în Ţinutul Secuiesc

0 290

Guvernul Ungariei va finanţa 66 de mari proiecte de investiţii, în cadrul programului de dezvoltare economică a Ţinutului Secuiesc. Informaţia a fost publicată recent în buletinul informativ al UDMR, de către Fundaţia Pro Economica, coordonatorul de proiecte.

Astfel, din cele 72 de proiecte depuse comisia de specialişti a respins 6. Finanţarea are o valoare totală de aproape 24 de miliarde de forinţi (peste 73 de milioane de euro). Dintre proiectele declarate câştigătoare 31 provin din Harghita, 18 din Covasna şi 17 din judeţul Mureş. Solicitanţii ale căror proiecte au fost respinse au dreptul să depună contestaţie. După judecarea eventualelor contestaţii fundaţia va demara procedeul de pregătire a documentelor contractuale în vederea obţinerii finanţării pentru proiectele câştigătoare.

Mónika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica a declarat agenţiei ungare de presă MTI că: doar IMM-uri au fost eligibile să depună proiecte, iar statul ungar va finanţa cincizeci la sută din suma totală necesară implementării. Investitorii trebuie să asigure restul de cincizeci la sută din resurse proprii sau din credite bancare. Kozma a precizat: condiţia semnării contractului de finanţare a va fi dovada capacităţii de co-plată.

Mónika Kozma a menţionat că majoritatea proiectelor se referă la dezvoltarea firmelor existente, dar au existat şi proiecte de investiţie de tip greenfield. Firmele cu activitate au solicitat, în mare parte, susţinerea retehnologizării. Directorul a adăugat: au fost nevoiţi să respingă unul dintre proiecte deoarece nu corespunderea normelor europene privind definiţia unui IMM, adică avea peste 250 de angajaţi. În cazul altor proiecte au fost descoperite, pe parcursul verificărilor financiare, tehnice, juridice aspecte care au condus la respingere. Spre exemplu au existat firme cu datorii prea mari ori cu procese pe rol, care ar
fi periclitat reuşita proiectului co-finanţat.

Principalul scop al programului de susţinere a marilor investiţii în agricultură este crearea unor unităţi industriale agricole care reuşesc crearea unui sistem integrat şi susţinerea acestor întreprinderi, pe activitatea cărora se poate baza dezvoltarea pe termen lung a sectorului agricol din Ţinutul Secuiesc. Grupul de specialişti în domeniul juridic, tehnic şi financiar care a evaluat proiectele şi evaluatorii profesionali au recomandat spre finanţare acele proiecte care înfăptuiesc integrare, sunt sustenabile şi pot funcţiona pe termen lung, respectiv s-au bazat pe date întemeiate din punct de vedere
economic.

Leave A Reply

Your email address will not be published.