Rusia dezaprobă ferm testul american cu rachetă efectuat în 18 august

0 303

Rusia a declarat marţi că recentul test american cu rachetă convenţională de croazieră cu rază medie de acţiune este regretabil şi arată că SUA se pregătiseră de mult timp pentru încetarea Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), transmite Reuters, care citează agenţia de presă rusă TASS.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de externe rus, a subliniat că Moscova nu se va lăsa atrasă într-o cursă a înarmării. ”Regretăm toate acestea. SUA o apucă într-o manieră flagrantă pe calea unei escaladări a tensiunilor militare, dar noi nu vom ceda provocării”, a spus Riabkov. El a adăugat că ţara sa încă nu are intenţia de a desfăşura rachete dacă SUA nu iau primele o asemenea măsură.

Armata americană a efectuat duminică un test cu rachetă convenţională de croazieră cu rază medie de acţiune, lansată de pe coasta sa vestică, a comunicat luni Pentagonul, potrivit AFP, dpa şi Reuters.

Testele cu acest tip de rachetă ar fi fost interzise prin Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), din care SUA s-au retras pe 2 august, acuzând Rusia de încălcarea lui.

‘Racheta testată a părăsit lansatorul său mobil de la sol şi a lovit cu precizie ţinta după mai mult de 500 km de zbor’, a indicat Departamentul Apărării. Testul a fost efectuat de pe insula San Nicolas, din largul Californiei, duminică la ora locală 14.30, a precizat comunicatul Pentagonului.

‘Datele culese şi învăţămintele trase din acest test vor oferi Departamentului Apărării informaţiile necesare pentru dezvoltarea de noi arme cu rază medie’, arată acesta într-un scurt comunicat. În chiar ziua retragerii Statelor Unite din INF, ministrul apărării, Mark Esper, a anunţat că ţara sa va accelera dezvoltarea de noi ‘rachete sol-aer convenţionale, într-un răspuns prudent la acţiunile Rusiei’.

Esper a precizat că SUA au început din 2017 cercetări cu privire la aceste sisteme de rachete, rămânând însă în limitele impuse de INF, încheiat în 1987 între fosta URSS şi SUA, referitor la eliminarea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Testul, a declarat un oficial al apărării, a fost realizat ca un proiect comun între Armată și Oficiul pentru Capabilități Strategice și a folosit un sistem de lansare verticală similar cu cel găsit pe sistemul de apărare împotriva rachetelor Aegis Ashore pe care SUA l-a plasat în Polonia și România, în ciuda puternicii opoziții  rusești. Oficialul a declarat că lansatorul este o versiune modificată a celei găsite pe platforma Aegis Ashore, care este concepută pentru a intercepta rachetele lansate de Iran.

Rusia susține că rachetele Aegis reprezintă potențialele amenințări ofensatoare la granițele sale, susținând că ar putea fi reamenajate pentru a lansa rachete pe teritoriul Rusiei. Atât oficialii americani, cât și cei ai NATO au declarat de mult timp că site-urile sunt concepute pentru a detecta și contracara rachetele iraniene și nu conțin capabilități ofensive. Moscova a refuzat să accepte sisteme de rachete NATO pe teritoriul fostului Pact de la Varșovia, numind-o „amenințare directă”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.