Locuinţe pentru medici finanţate de Guvernul Ungariei, predate în Gheorgheni

0 261

Locuinţe pentru medici construite din fonduri provenite de la Guvernul Ungariei au fost predate joi în oraşul Gheorgheni, iar în cursul serii va fi depusă piatra de temelie a unui proiect similar, ce urmează a fi derulat în localitatea Borsec.

Oaspetele de onoare al evenimentului a fost secretarul de stat pentru politici naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, Árpád János Potápi, care a declarat telefonic corespondentului agenţiei ungare de presă MTI că i se pare extrem de importantă munca de 20 de ani a Fundaţiei Studium-Prospero dusă în scopul stabilirii, reţinerii acasă, în Transilvania, a tinerilor medici, artişti, intelectuali.

Oficialul ungar a remarcat: la Gheorgheni au fost predate locuinţe aflate într-un mediu natural minunat, în care oricine s-ar muta cu plăcere. Acestea sunt potrivite pentru a pune bazele unei familii într-o localitate în care vrei să profesezi. “Am încredere că astfel putem reduce din acel deficit grav de medici, ce caracterizează regiunea şi să ajutăm cât mai mulţi medici tineri să îşi planifice viitorul atât în spitalele din Transilvania, cât şi ca medici de familie” – a formulat politicianul.

Parlamentarul Levente Vass, preşedintele executiv al Fundaţiei Studium-Prospero, a reamintit în discursul său: fundaţia sa a fost cea care a iniţiat, pentru prima dată în Bazinul Carpatic, construcţia de locuinţe de serviciu şi a unui colegiu profesional la Târgu Mureş pentru medici aflaţi la început de carieră, tinere
cadre universitare şi artişti. De atunci, cu ajutorul Guvernului Ungariei au fost construite şi predate o mulţime de locuinţe de serviciu în mai multe localităţi transilvănene. Medicii, farmaciştii, cadrele universitare, actorii, artiştii şi muzicienii care locuiesc în astfel de unităţi, cu familiile lor, numără acum
aproape 300 de persoane. “Construim o reţea, reţeaua dăinuirii, piatră cu piatră, de la Târgu Mureş în toată Transilvania” – afirmă, în comunicatul fundaţiei, politicianul de meserie medic.

În duplexul construit la Gheorgheni au fost amenajate două locuinţe de serviciu, ambele cu o suprafaţă de 115 mp, cu bucătării mobilate şi utilate cu electrocasnice, cu o cameră de zi, două dormitoare şi o baie. Terenul de trei mii de mp pe care a fost ridicată clădirea oferă şansa unor noi dezvoltări. Pentru ocuparea locuinţelor din Gheorgheni, Fundaţia Studium-Prospero va demara procesul de selecţie, prin concurs, la finele lui septembrie. Fundaţia ungară Bethlen Gábor a contribuit la achiziţionarea terenului şi construcţia duplexului din Gheorgheni cu 65,3 milioane de forinţi (aproape 200 mii de euro).

Fundaţia va construi la Borsec pe un teren de 1700 de mp o clădire pe două nivele, care la parter va avea o locuinţă de serviciu cu trei camere, iar la etaj una cu patru camere, destinate medicilor care profesează pe plan local şi zonal.

Leave A Reply

Your email address will not be published.