(VIDEO) Dosarul Saudit / Dronele Huthi au deschis cutia Pandorei ( Partea a 2-a )

0 309

În prima parte a materialului am demonstrat că lovitura aeriană a rebelilor huthi din Yemen asupra rafinăriilor saudite a fost executată la un nivel similar armatei SUA, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Rusiei și Chinei, cu mult peste nivelul armatei Iranului. De aceea apărarea AA a Arabiei Saudite s-a trezit în postura de spectator, nu pentru că vreun radar saudit n-ar fi funcționat.

Mai cred că mijloacele de luptă yemenite au dispus de sisteme de navigație pe distanțe lungi, de proveniență occidentală. Fie că au utilizat sateliții de poziționare, fie că au fost inerțiale, aceste sisteme au permis dese schimbări ale direcției de zbor, greu de executat la înălțimi de 7-10 m de sol. Manevrele fiind necesare evitării intrării în raza de descoperire a fiecărei stații radar, din cele peste 10 întâlnite pe traiect. Mai mult ca sigur, toate datele inițiale, au fost reactualizate în procesorul de navigație al dronelor, înainte de decolare. Pentru a ține cont de mutarea de ultimă oră a unor radare sau baterii saudite. Ca să determini cu exactitate raza de descoperire a unui radar sau mutarea lui în alt amplasament, e nevoie de cercetarea frecventă a emisiei acestuia din spațiul cosmic, cu ajutorul unui satelit.

Dirijarea individuală a fiecărei drone yemenite pe ținta aleasă a fost și ea deosebit de precisă, nexistând nicio abatere. Este foarte posibil ca pe obiectivele punctuale ale rafinăriei Abqaiq și Khurais, cineva să fi montat emițătoare cu fascicol laser îngust, invizibil cu ochiul liber dar receptat noaptea, de la 10-15 km, de senzorii dronelor. Astfel de echipamente au fost folosite de armata americană în Irak și Afganistan pentru executarea sprijinului cu foc apropiat ( CAS ) de către avioanele și elicopterele de atac.Totuși, amplasarea acestor dispozitive, este una din misiunile forțelor pentru operațiuni speciale ale marilor puteri militare. Nici Iranul nici Yemenul nu are asemenea dispozitive și nici grupe pentru operațiuni speciale antrenate în acest sens.

Acest episod al dronelor marchează începutul sfîrșitului, numai că totul a început încă din 2001, cu înscenarea numită 9/11, al cărui scop a fost adoptarea de către SUA a strategiei ”războiului contra terorismului global”. Ca să-și îndeplinească obiectivele de politică exernă, adică de înlocuire a unor regimuri nealiniate SUA și transformarea în ruine a acestor state, în laboratoarele CIA a fost creat surogatul tipic de terorist convenabil.

Sarcina selectării, instruirii, înarmării și finanțării lui, fiind preluată de cele mai barbare regimuri din lume : sultanatele Golfului. Aceste state realizează un profit imens din exportul de hidrocarburi și își permit să plătească gangsterului american ”taxa de protecție”. Pentru ca sultanatele Golfului să obțină un profit și mai mare, SUA a eliminat concurența prin impunerea unilaterală de sancțiuni economice Venezuelei și Iranului. Condiția pusă de acești sateliți ai SUA fiind asigurarea impunității lor, în fața oricui, de către armata americană. Chiar și atunci când au invadat Yemenul, folosind mercenari somalezi și pakistanezi.

Al Qaeda, creația SUA în timpul invaziei sovietice din Afganistan, sau mai nou ISIS sau așa-zișii rebeli ”moderați”, dislocați cu zecile de mii să lupte în Siria și Libia, au servit interesele SUA. Membrii lor au trecut mai întîi prin faza de mobilizare, instruire și înzestrare, în centrele înființate de CIA și Pentagon, în sultanatele Golfului. Cu precădere în Arabia Saudită. La fel s-a întîmplat și cu nucleele de teroriști sau specialiști în lupta de guerilă urbană în cadrul ”primăverii arabe”.

State importante ale UE, precum Italia, Spania, Germania, Franța, Grecia, Ungaria, Suedia, etc, sunt sufocate de valurile de imigranți, fenomen pe care sunt hotărâte să-l oprească. Turcia, deși nu este membru UE, este obligată să întrețină milioane de refugiați din statele musulmane vecine. Pe teritoriul țărilor importante ale UE s-au executat acte teroriste, orchestrate de aceleași organizații fantomă : al Qaeda și ISIS, dirijate de SUA.

Numirea Laurei Kovesi de Consiliul UE, în funcția de șef al Parchetului European, este o dovadă a interesului maxim al SUA de a controla UE. Kovesi este cercetată penal în România pentru emiterea unor protocoale secrete de aservire a Justiției de către serviciile de informații românești și americane.

Rusia are propriile interese în Orientul Mijlociu care converg cu cele ale UE și ale Turciei. China, aflată în plină expansiune economică, intenționează să investească într-un tronson sigur și neperturbat de conflicte, din Europa și din Orientul Mijlociu, al ”Drumului Mătăsii”. Din ciocnirea acestui interes comun, divergent față de cel american, a apărut soluția ”dronelor huthi”, care au lovit cu mantă, mai întîi în Arabia Saudită.

Citind diverse luări de poziție recente ale liderilor statelor mai sus menționate, am dedus decizia lor comună, potrivit căreia sultanatele din penisula Arabică, mai ales Arabia Saudită, nu mai pot fi lăsate să joace nicio secundă, la două capete. Ele nu pot fi în același timp și principalul furnizor de energie de pe planetă dar și generatorul de terorism mondial. Dacă și după acest atac cu drone, Arabia Saudită n-a înțeles că SUA n-o mai poate apăra și alege să continue același joc duplicitar, riscă să rămînă doar generator de terorism. Numai că, cu infrastructură petrolieră distrusă, nu mai poate exporta petrol și în consecință, dispare și sursa care alimentează bugetul național.

Evenimentul 9/11, 2001 a fost creat special pentru Imperiu, motivând invazia Afganistanului. Saudiții fiind doar niște sclavi ai Imperiului, speră degeaba ca pe același scenariu, Imperiul să invadeze Iranul. Dacă Arabia Saudită ar avea lideri inteligenți, ar face un artificiu care să-i pună la adăpost pentru o vreme. Adică, să se retragă din Yemen. Așa, cel puțin, ar dispărea pretextul unor noi atacuri cu drone și rachete de croazieră și ar întârzia deznodământul. Care oricum este inevitabil. Pentru că așa cu am mai arătat, metodele războiul asimetric permit utilizarea unor module, bazate pe containere ale rachetelor de croazieră și a dronelor, lansate din locuri neașteptate ( de pe nave comerciale, de pe camioane debarcate în mod clandestin pe uscat, etc). Acestea urmând cele mai puțin apărate direcții de pătrundere.

(Expert militar, Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.