Sobibor, revolta evreilor împotriva naziștilor

0 284

La 14 octombrie 1943, a început revolta prizonierilor lagărului de exterminare nazist Sobibor – singura răscoală la un lagăr nazist care a avut succes din anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Lagărul de exterminare Sobibor a fost înființat în sud-estul Poloniei în cadrul operațiunii „Reinhardt”, al cărei scop era exterminarea în masă a populației evreiești. La Sobibor au fost aduși evrei din URSS, Olanda, Polonia, Franța, Cehoslovacia. Majoritatea persoanelor care au ajuns în lagăr, inclusiv vârstnici, copii, femei, au fost ucise imediat în camerele de gazare. În timpul existenței lui Sobibor – din mai 1942 până în noiembrie 1943 – naziștii au distrus, după diverse surse, de la 150 la 250 de mii de oameni.

Liderul revoltei a fost prizonierul sovietic de război, locotenent al Armatei Roșii A.A. Pecerski. Pe parcursul câtorva săptămâni acesta a reușit să adune oameni simțitori în jurul său și să dezvolte un plan pentru evadarea prizonierilor din lagărul de exterminare.

În momentul răscoalei, 550 de prizonieri se aflau la Sobibor. Aproximativ o sută dintre ei au refuzat să participe la revoltă, au rămas la lagăr și contau pe îngăduința naziștilor. A doua zi, acești oameni au fost executați de naziști.

La 14 octombrie 1943, locotenentul armatei roșii Alexander Aronovici Pechersky și tovarășii săi s-au revoltat în lagărul de moarte nazist Sobibor. Au reușit să ucidă soldații SS din administrația lagărului și să scape. Mulți prizonieri au murit când au trecut printr-un câmp minat, alții au fost uciși de un foc de mitralieră din turnuri sau împușcați de germanii care au organizat operațiune de urmărire a celor evadați. Dar zeci de oameni au reușit să scape, iar aproximativ 50 dintre ei au supraviețuit până la sfârșitul războiului.

De fapt, numărul de vieți evreiești salvate de Pechersky este mult mai mare. Naziștii, învinși de o mână de „subumani” epuizați și neînarmați, au încercat să ascundă urmele rușinii și crimele lor. Imediat după evadare, tabăra a fost demolată prin ordinea personală a lui Himmler. Șase camere de gaz s-au oprit pentru totdeauna.

Din păcate, în anii de după război, fapta eroică a eroilor de la Sobibor nu a primit recunoașterea cuvenită din diferite motive, nici în Uniunea Sovietică, nici în Israel, nici în Polonia, pe teritoriul căreia se afla tabăra sau în alte țări. Nici măcar filmul din 1987 „Escape from Sobibor” cu Rutger Hauer în rolul principal nu a schimbat situația.

Pentru a corecta această nedreptate, transformarea acțiunilor fragmentate ale activiștilor din diferite țări într-un proiect internațional recunoscut, a fost posibilă abia în 2011, după nașterea poemului poetului din Sankt Petersburg, Mark Geylikman „Luke” – numit așa după nunele unui prizonier din Sobibor. Apoi, a fost creat un grup de inițiativă internațională și subiectul păstrării memoriei faptei eroice a lui Sobibors a ajuns pentru prima dată la nivel interstatal – președintele Federației Ruse Vladimir Putin și ministrul informațiilor și al diasporei din statul Israel Julius Edelstein a convenit că cele două țări vor colabora în această direcție.

După ceva timp, pe baza grupului de inițiativă, a apărut Fundația Alexander Pechersky, reprezentând interesele fiicei sale, precum și a altor participanți la răscoală și descendenții acestora. De-a lungul anilor, s-au realizat multe lucruri interesante. Au fost realizate filme documentare despre exploatarea lui Pechersky și tovarășii săi, s-au scris cărți și numeroase articole.Informațiile despre răscoală și conducătorul acesteia sunt incluse în standardul elaborat de Societatea Istorică Rusă pentru cărțile școlare despre istoria Patriei și în expoziția permanentă a Muzeului Marelui Război Patriotic de pe Dealul Poklonnaya. Poșta rusă a emis o ștampilă dedicată rebeliunii Sobibor. În cele din urmă, în 2016, Vladimir Putin i-a acordat lui Alexander Pechersky (postum) Ordinul Curajului (i-a fost acordată nepoatei eroului din Kremlin). În 2018 – anul împlinirii a 75 de ani de la răscoală – lungmetrajul cu buget mare Sobibor a fost lansat pe ecranele Rusiei dar și în cinematografele din alte țări, cu participarea unor vedete rusești și străine. Rolul lui Pechersky este interpretat de unul dintre cei mai cunoscuți actori ruși, Konstantin Khabensky.

Povestea lui Pechersky a fost imortalizată și în afara Rusiei. Străzile numite în onoarea sa au apărut în Israelul și Ucraina. Monumentul eroilor din Sobibor a fost deschis în Tel Aviv, iar o stea în onoarea lor a fost instalată la Boston. Pechersky și alți câțiva participanți la revoltă, inclusiv Semen Rosenfeld, care locuiește în Israel, au primit ordinele Republicii Polone. Premiul de stat ucrainean a fost primit la Kiev de  Arkady Vayspapir. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în august 2017, l-a numit pe Pechersky „eroul național” al Israelului și Rusiei. Cartea „Alexander Pechersky: un descoperire în nemurire”, compilată de președintele consiliului de administrație al Fundației Alexander Pechersky, Ilya Vasiliev, a fost tradusă în mai multe limbi. Totuși, în Sobibor în sine, în complexul memorialistic, încă nu există o poveste demnă despre organizatorul răscoalei, la fel cum nu există inscripții în limba rusă …

Răzvrătirea de la Sobibor a arătat cum eroismul de sacrificiu și voința de a rezista și de a câștiga apar în mijlocul răului absolut. Pentru întreaga lume, lupta Sobiborilor a devenit un simbol al invincibilității spiritului uman, a capacității sale în cele mai tragice circumstanțe de a rezista la mașina fără suflet a distrugerii. Scopul istoricilor este să contribuim în orice mod la conservarea și îmbunătățirea memoriei lui Pechersky și a altor eroi ai lui Sobibor. S-a făcut deja mult în această direcție, dar trebuie făcut mai mult.

Răzvrătirea de la Sobibor a arătat cum eroismul de sacrificiu și voința de a rezista și de a câștiga apar în mijlocul răului absolut. Pentru întreaga lume, Sobibors a devenit un simbol al invincibilității spiritului uman, a capacității sale în cele mai tragice circumstanțe de a rezista mașinii distrugerii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.