”Că nu știu ce fac!”…

0 260

Se ruga pentru ei pe Cruce.. Și nu zicea: “Iartă-le răutatea, iartă-le ura”. Îi spunea Tatălui Său cu lacrimi că ucigașii Săi și toți cei care L-au prigonit în cei trei ani de vestire a Evangheliei nu știau ce fac.. Le scuza răutatea, punând-o pe seama neștiinței.

L-au lovit cu pumnii, L-au scuipat pe obraz, L-au pălmuit, L-au biciuit, I-au îndesat spini ascuțiți în pielea capului, L-au îmbrăcat cu hlamidă de soldat și I s-au închinat în batjocură, L-au biciuit tot drumul Crucii, I-au întins brațele, scoțându-I-le din articulații și apoi I-au bătut piroane mari de fier în mâini și în picioare.. L-au ridicat pe verticala Crucii, lăsându-L să atârne cu toată greutatea în rănile provocate de acele cuie ruginite.. Iar El, la toate acestea, îi scuza înaintea Tatălui Său: “Nu știu ce fac”..

Da, este adevărat, I le-au făcut fără să creadă că I le fac lui Dumnezeu. Nu cred nici astăzi că L-au torturat pe Dumnezeu. Că.. L-au ucis pe Dumnezeu! Nu Dumnezeirea, ci firea omenească în care S-a îmbrăcat Dumnezeu, dar totuși El, Dumnezeu adevărat și Om adevărat, le-a simțit pe toate la persoana întâi.. Iar El îi scuza..

Dragii mei, mă uitam dimineața aceasta la Iisusul meu din icoană.. Senin, blând, bun și iertător.. Așa cum zic preoții la Rugăciunea Heruvicului: “Că Tu singur ești bun și iubitor de oameni”.. Așa cum numai Cel ce Se urcă pe Cruce, “punându-Și viața pentru prietenii Săi”, poate să fie.. Și nu știu de ce, gândindu-mă în același timp la bunătatea Lui și la păcatele mele, mi-au venit în minte cuvintele Sale de pe Cruce: “CĂ NU ȘTIU CE FAC”.. Și în clipa aceea m-am simțit și eu un copil neștiutor.. Păcătos peste măsură, dar neștiutor.

Unul care NU ȘTIE cu adevărat care este gravitatea păcatului.. L-am privit în ochi și I-am vorbit ca unui om real care mă privește: “Iisuse, iartă-mă, CĂ NU ȘTIU CE FAC”! Nu am despicat firul păcatelor mele în patru, ci toată păcătoșenia mea am aruncat-o grămadă la picioarele Domnului.. Oare nu de aceasta a venit El pe pământ, ca să ia asupra Lui păcatele noastre?..

Am simțit strălucind în ochii Lui aceeași milă din momentul răstignirii.. Și am simțit în adâncul inimii vocea Lui blândă: “Fiule, iertate îți sunt păcatele tale”, amin.

Preotul Sorin Croitoru de la Mantova (Italia)

Leave A Reply

Your email address will not be published.