Adevărul din spatele amplelor manevre militare ale NATO în Europa

0 387

Aviația navală SUA poate opera de la bordul celor 10 portavioane oriunde în lume, iar Forțele aeriene ale SUA pot disloca în 24 de ore, cîteva divizii aeriene pe aeroporturile din statele europene, membre NATO. Marina militară a SUA dispune și ea de mare mobilitate, putând fi concentrată rapid în apropierea oricărui continent.

Totuși viteza de desfășurare a trupelor de uscat, la mare distanță, în situații de criză, este esențială în realizarea surprinderii inamicului pe continentul european. De rapiditatea concentrării forțelor și mijloacelor terestre depinde succesul unei invazii militare pe continentul european.

În cadrul aplicației ”Defender 2020” care va avea loc în aprilie- mai 2020, SUA va testa reţeaua de puncte logistice şi depozite de transfer a armamentului greu, drumurile, podurile şi liniile de cale ferată din Polonia și țările Baltice. Tema exerciţiului ”Defender 2020” este verificarea capacităţii SUA de a desfăşura rapid o divizie de tancuri pe teritoriul Europei, de a o introduce într-o operaţie ofensivă în Polonia şi în statele baltice şi de a o susţine logistic.

Acest exercițiu este primul pas în dezvoltarea unui grup logistic regional al SUA în flancul estic al NATO, capabil să găzduiască tehnica militară și munițiile a 5-6 divizii americane, din care două de tancuri. În total două corpuri de armată americane.

Pentru invadarea Irakului, armata SUA a ajuns la concluzia realizării unui grup logistic de sprijin regional, în Kuwait și Qatar. Acesta dispune de infrastructura terestră, de port amenajat pentru debarcarea blindatelor, precum și de ateliere de reparații și depozite pentru tehnica de luptă grea și muniții. În 6-7 facilități militare a fost concentrată tehnica de luptă a unui corp de armată american. Numai în Camp Arifjan lucrează 9.000 de specialiști.

La sfârșitul lunii septembrie 2019, în portul militar american Jacksonville, s-a desfășurat o operație de dislocare, ca parte a desfășurării armatei SUA în Europa. Misiunea a constat în îmbarcarea pe trei nave cu destinația Europa, a aproximativ 2.500 de mijloace grele de luptă ( tancuri Abrams M1A2, mașini de luptă ale infanteriei Bradley M2, piese de artilerie autopropulsate Palatin M109 și diverse alte vehicule de sprijin ). Acestea au plecat din Texas, îmbarcate pe 150 de camioane și 640 de vagoane de tren. Transportul pe uscat a fost asigurat de batalionul 832 și Brigada 597 transport militar.

Armata SUA are 5 brigăzi de transport militar terestru, din care una este dislocată permanent în Kuwait și Qatar, una în Japonia și Coreea de Sud și una în Germania și Italia.

Transportul tehnicii de luptă din SUA în Europa nu este o problemă pentru americani. El este asigurat de 30-40 nave cargo ale marinei militare, cu un deplasament de 41 .000-82.000 t. Nici transferul militarilor americani din SUA în Europa, în caz de criză, nu este o problemă. Aviația de transport militar și o parte din flota comercială privată americană pot transfera, în 18 de ore, întreg personalul militar necesar. Folosind peste 1.000 de avioane de mare capacitate.

În Polonia infrastructura de depozitare este în curs de amenajare, un mare depozit similar celor din Kuwait va funcționa în jurul bazei aeriene de la Powidz. Depozite pentru conservarea și întreținerea tehnicii de luptă americane vor fi organizate în mai multe baze deja existente din Polonia, precum Redzikowo, Poznan şi Orzysz.

Președintele României a aprobat înființarea comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est, cu cartierul general la Sibiu. Totodată, România va aloca 2,5 miliarde de euro pentru extinderea bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu, aflată la 15 km de țărmul mării Negre și 350 km de peninsula Crimeea.

La M. Kogalniceanu va fi construită o pistă separată pentru avioanele militare americane. Totodată se vor crea spații de depozitare a carburanților, munițiilor și a tehnicii de luptă grele pentru 1-2 brigăzi americane.

Întrebări.
1. Cum va răspunde Rusia acestei ameințări militare a SUA ?
2. Vor deveni Polonia și România ținte ale metodelor de război hibrid pentru Rusia ?

(Expert militar Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.