Naționala fără glorie și aplauze!

0 447

Tehnologia a adus pe la finalul anilor 90 și începutul anilor 2000 jocurile de fotbal pe calculator la rezoluții bune. Fotbaliști din viața reală îi vedeam și manevram cu o bucurie incredibilă. Pasele mergeau strună, șuturile senzaționale făceau deliciul jucătorilor în noua eră a fotbalului pe calculator. Jucam campionate întregi după finalul unei zi de lucru. Se fuma,  se bea bere, se trăiau meciurile cu o intensitate mare. Unii dintre jucători veneau de acasă cu tastatura proprie de frică ca nu cumva cea a proprietarului calculatorului pe care se desfășurau meciurile să nu fie măsluită. Vremuri frumoase!

Văzând meciul Spaniei cu România, pasele exacte, desenate de un expert în schițe grafice dădeau impresia că asistăm la un meci de fotbal pe calculator. Băieții în galben lăsau impresia că sunt dirijați de un șoarece de bibliotecă, de tipul acela care nu iubește nici calculatorul și nici televizorul. El citește și atât. Dar a intrat în gașcă pentru acolo vin gagici mișto și apoi este piesa care lipsea din peisaj. E urât să joci împotriva unui bot. Poate de aceea degetele pe tastatură îi merg atât de greu. Are ochelarii pe nas și din când în când mai aruncă o privire pe o lucrare tipărită a lui Ghoethe. Strigătele celor din jur, băăăăăă, e meeeeci, îl fac să tresară și să își îndrepte ochii obosiți spre monitor.

Fotbalul a evoluat și pe calculator dar și în viața reală. Viteză, inteligență, creativitate. Dar ce poți să faci cu un artist care nu deosebește un cartof strivit de roata unui tractor de un tablou al lui Picasso. Contra a arătat exact ca șoarecele de bibliotecă. L-au scos din ale lui zgomotele de afară, suspinele, urletele de furie. S-a enervat și a schimbat liniile fără să gândească în perspectivă. Și-a spus în gând, vreți măcel, poftiți măcel! Și i-a trimis în luptă ca pe soldățeii de plumb roși cu dinții de lapte pe cei mai tineri jucători, aceia care erau ceruți cu insistență de lumea fotbalului. Fără somație i-a trimis în fața tunurilor nemiloase. A urmat o poveste tristă cu o națională devenită câmp de experimente ilogice. Suedia, Norvegia și acum Spania sunt semnele neputinței unui selecționer pus la cârma unei echipe să construiască, să găsească soluții, să fie șahistul acela răbdător în a face mutări.

Contra este însă băiatul de cartier, mereu cu mâna în buzunar și cu ceva flegmă de rezervă numai bună de scuipat peste contestatari. Cronica meciului cu Spania este asemeni cartofului turtit de roata unui tractor U650M. Naționala termină o campanie de calificare cu o naivitate ieșită din comun. Mai lispeau zâmbetele și automulțumirea. ”Am luat decât 5, nu sunteți mulțumiți nici măcar acum?” Selecționerul trebuie să plece. A avut atâtea examene și restanțe încât lumea s-a plictisit să tot fie furioasă. Suporterii au obosit să fie triști așa cum erau ochii lui Hagi tatăl în momentul în care și-a văzut fiul înlocuit dintr-o națională mitraliată din toate pozițiile.

Naționala este asemeni ursului din Harghita lăsat să moară în agonie de niște minți umane primitive. Măcar ursul a avut puterea să moară demn, ridicându-se și privind lumea cu tristețe. Naționala moare în ridicol, călcată în  picioare de niște fotbaliști nedemni să poarte tricouri care au fost udate de sudoarea muncită a unor jucători ca Balaci, Negrilă, Boloni, Cămătaru, Dobrin, Hagi, Lucescu, Lung, Tilihoi, Ungureanu, Geolgău, Klein, Ștefănescu, Belodedici, Dorinel Munteanu, Gică Popescu, Iodănescu, Mihai Mocanu, Nunweiller, Dan Coe…Ei nu merită nici măcar aplauze deși lumea a fost mult prea îngăduitoare. Hai băieți, la culcare, visați că mai jucați un meci cu Feroe în care veți fi eroi! Atât au mai rămas, visele…

Pentru conformitate:

Spania – România 5-0 (4-0)
Au marcat: Fabian Ruiz (8), Gerard Moreno (33, 43), Adrian Rus (45+1, autogol), Mikel Oyarzabal (90+2).
Madrid, Stadion Wanda Metropolitano: 36.198 spectatori
Preliminariile EURO 2020 – Grupa F

Au evoluat echipele:

Spania: 13. Kepa Arrizabalaga – 2. Dani Carvajal, 15. Sergio Ramos (căpitan; 3. Raul Albiol, 62), 4. Inigo Martinez, 18. Jose Gaya – 17. Fabian Ruiz, 5. Sergio Busquets, 8. Saul Niguez – 19. Gerard Moreno (21. Mikel Oyarzabal, 56), 7. Alvaro Morata, 20. Santi Cazorla (9. Paco Alcacer, 67). Selecţioner: Robert Moreno.
Rezerve neutilizate: 1. David de Gea, 23. Pau Lopez – 6. Pau Torres, 10. Thiago Alcantara, 11. Pablo Sarabia, 12. Dani Olmo, 14. Juan Bernat, 16. Rodri, 22. Jesus Navas.

România: 12. Ciprian Tătăruşanu (căpitan) – 2. Romario Benzar, 4. Adrian Rus, 5. Ionuţ Nedelcearu, 3. Alin Toşca – 15. Tudor Băluţă, 18. Răzvan Marin (22. Alexandru Cicâldău, 65) – 10. Ianis Hagi (21. Dan Nistor, 73), 8. Nicolae Stanciu, 23. Florinel Coman (20. Alexandru Mitriţă, 56) – 9. George Puşcaş.

Selecţioner: Cosmin Contra.

Rezerve neutilizate: 1. Silviu Lung jr, 16. Florin Niţă – 6. Andrei Burcă, 7. Denis Alibec, 11. Nicuşor Bancu, 13. Claudiu Keşeru, 14. Vasile Mogoş, 17. Ciprian Deac, 19. Constantin Budescu21. Dan Nistor.

Arbitru: Aleksei Kulbakov; arbitri asistenţi: Dmitri Juk, Oleg Maslianko; al patrulea oficial: Denis Scerbakov (toţi din Belarus)
Delegat UEFA: Campbell Ogilvie (Scoţia), observator UEFA pentru arbitri: Markus Nobs (Elveţia)
Cartonaşe galbene: Busquets (25). Nedelcearu (36).

Leave A Reply

Your email address will not be published.