S-a interferat SUA în alegerile prezidențiale din România ?

0 1.265

Cu câteva ore înainte de dezbaterea electorală, anunțată de candidatul Klaus Iohannis, a avut loc o vizită organizată de ambasada SUA, la scutul antibalistic de la Deveselu. Pe lângă ambasadorii și atașații militari ai statelor membre NATO, au primit invitații și jurnaliști români.

Dintre aceștia, doar Radu Tudor ( Antena 3 ) era agreat de președinte la dezbaterea de la BCU, pe lista celor nominalizați de Iohannis ca să-i pună întrebări. De altfel, în preambulul său, Radu Tudor a ținut să-i precizeze candidatului Iohannis că venea direct de la Deveselu. Radu Tudor nu i-a pus nicio întrebare despre ce a făcut pentru români în cei 5 ani de mandat sau despre viziunea lui despre România, așa cum era normal. Ci l-a îndemnat pe președintele Iohannis să contracarareze pericolului de la Est, manifestat prin război hibrid, fake news și manipulări, condamnînd public patriotismul „nereal” și curentele suveraniste, „fals naționaliste”, care trezesc sentimente anti-europene și anti-occidentale.

Așa cum ”întrebarea” lui Radu Tudor nu a fost adresată în interesul votanților români și răspunsul lui Iohannis a venit tot ca o asigurare pentru cineva din afară.

”Da, pot să vă spun că, împreună cu instituțiile din domeniul securității naționale, lucrăm la aceste chestiuni. Și lucrăm foarte serios. Multe dintre aceste chestiuni nu pot fi făcute publice din motive lesne de înțeles, dar aici pot să vă spun: în măsura în care această comunicare ajută, se va face”, a promis Klaus Iohannis.

1. Mă întreb dacă e o coincidență sau nu că fix în ziua în care trebuia să-i adreseze întrebări, la dezbaterea de la BCU, candidatului cel mai bine plasat în sondaje, Radu Tudor îl însoțește pe ambasadorul SUA la baza militară a SUA de la Deveselu.

2. Altă coincidență este că dintre toate întrebările posibile pe care le putea adresa lui Klaus Iohannis, Radu Tudor a ales să obțină o garanție de la acesta pentru guvernul SUA. Anume că odată rămas președinte, să confirme dacă e dispus sau nu, să bage România simultan în război, cu un inamic extern și cu naționalismul românesc, considerat sentiment anti-occidental. Căci asta se înțelege din întrebarea lui Radu Tudor.

3. Tot ca o coincidență interpretez și faptul că, deși Radu Tudor vorbea despre ceva destul de abstract pentru publicul larg, Iohannis a dat impresia că se aștepta la această întrebare. Și a considerat că e foarte important răspunsul său. Deși a evitat să răspundă la multe întrebări, mult mai aplicate, adresate de alți jurnaliști. Guvernele marilor puteri, prin ambasade și prin alte mijloace, sunt interesate să afle din timp care candidat le este favorabil. Nu ar fi o nici o noutate ca alte state să se amestece în alegerile prezidențiale din alt stat, chiar și România.

În toată lumea este o practică prin care profesioniștii exploatează în orb pe entuziaștii și psedo-specialiștii care nu înțeleg prea bine despre ce e vorba.

Numai că la Washington este în derulare cel mare scandal politic, legat de posibila implicare a Rusiei, în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016. Cu audieri în Parlament și cu condamnări în justiție.

(Foto: Klaus Iohanis flancat de ambsadorul american Hans Klemm; Radu Tudor, ultimul din dreapta rândul de sus pe vremea când era vașnic militar al armatei române)

(Expert militar, Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.