Radiografia momentului : Iohannis 53,1 % ( pe trend coborâtor ), Dăncilă 46,9 % ( în urcare)

0 368

Cu 24 de ore înainte de începerea votării în România, diferența între cei doi candidați a scăzut enorm și se apropie de zona marjei de eroare. Dăncilă înregistrează un trend crescător, Iohannis scade tot mai abrupt. În principal datorită cvasi-absenței din turul 2 al campaniei a candidatului Iohannis. Acesta nu a adunat decât foarte puține procente sau deloc, față de primul tur ( 3.485.292 de voturi ).

Se poate afirma că în turul 2, echipa de campanie a PNL nu a vizat atragerea nehotărâților, considerând că diferența e suficient de mare pentru a câștiga. Și că nu vor înregistra variabile perturbatoare.

Această strategie păguboasă a lui Iohannis a creat o percepție negativă și o reacție de respingere : dacă nu are nevoie de votul meu, de ce să i-l ofer ? Vremea proastă și lipsa mizei electorale, a risipit și presupunerea că alegătorii din primul tur ai USR și PMP vor veni masiv la vot și-l vor vota pe Klaus Iohannis.

De cealaltă parte, Viorica Dăncilă a plecat în turul 2 cu 2.051.725 de voturi și echipa sa de campanie și-a calibrat acțiunile pe recâștigarea celor peste 1.300.000 de voturi, pierdute de PSD după alegerile din 2016.

Mesajul patriotic al Vioricăi Dancilă a fost astfel conceput pentru a rezona și în bazinul electoral naționalist al PRM, care nu se vede reprezentat la aceste alegeri. Să nu uităm că în 2000, Corneliu Vadim Tudor a fost votat de 3.324.247de alegători. Mare parte din acest electorat nu au ieșit la vot în turul 1.

O mare necunoscută este cum votează în turul 2 diaspora. Și aici există păreri că s-ar putea înregistra o surpriză. Votanții lui Dăncilă care au stat acasă, să fie determinați să iasă în număr mare la vot.

 (Expert militar, Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.