(VIDEO) Teheranul a lovit cu “zeci de rachete” o bază americană din Irak

0 292

Gardienii Revoluţiei iraniene au ripostat miercuri dimineaţă la asasinarea generalului Qassem Soleimani atacând cu lovituri de rachete baza aeriană Ain al-Assad din Irak, utilizată de armata americană, potrivit televiziunii naţionale iraniene, relatează AFP.

Gardienii “confirmă că au lovit această bază din Irak cu zeci de rachete” şi ameninţă cu “răspunsuri şi mai devastatoare” în cazul unei riposte americane, a scris PressTV, canalul iranian de informaţii în engleză, pe contul său de Twitter.

Baza de la Ainal-Assad a fost complet distrusă, au afirmat Gardienii revoluţiei iraniene, citaţi de dpa.

La rândul său, Pentagonul a confirmat că “mai mult de zece rachete” trase de Iran au lovit o bază din Irak a armatei americane.

Atac iranian cu rachete: Cel puţin 80 de “terorişti americani” ucişi, anunţă televiziunea de stat de la Teheran

Televiziunea de stat iraniană a anunţat miercuri că cel puţin 80 de “terorişti americani” au fost ucişi în atacurile ce au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra unor ţinte americane din Irak, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată, transmite Reuters.

Televiziunea de stat, citând un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei, a relevat de asemenea că Iranul are în vedere alte 100 de ţinte în regiune dacă Washingtonul recurge la orice represalii. De asemenea, a indicat că elicoptere americane şi echipament militar au fost “grav avariate”.

Iranul a lansat marţi noaptea rachete asupra forţelor din Irak conduse de SUA, inclusiv baza aeriană al-Asad, la cinci zile după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis de o dronă americană. Cu numai câteva ore înainte, secretarul apărării Statelor Unite, Mark Esper, declarase că se aşteaptă la represalii din partea Iranului, consemnează Reuters.

Baza al-Asad, din provincia Anbar de la nord-vest de Bagdad, este unul din obiectivele cele mai vizitate de oficiali de rang înalt, inclusiv de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, în decembrie 2018, reaminteşte Reuters. Instalaţiile de acolo erau folosite de americani pentru instruirea militarilor irakieni, în încercarea de a crea o forţă capabilă de ofensivă împotriva Statului Islamic.

În afara forţelor americane şi irakiene, la al-Asad au fost desfăşuraţi militari din Danemarca şi Regatul Unit, ţări partenere în cadrul coaliţiei conduse de SUA în Irak.

Leave A Reply

Your email address will not be published.