(VIDEO) O aeronavă de tip E-11A apaținând U.S. Air Force s-a prăbușit în Afganistan

0 265

Pe 27 ianuarie, un avion militar american E-11A BACN (Battlefield Airborne Communications Node), înmatriculat 11-9358, s-a prăbușit într-o zonă controlată de talibani ( în sud-estul provinciei Ghazni din Afganistan ). Guvernatorul acestei provincii a informat că prăbușirea a avut loc la ora locală 13.10 ( 08.10 UTC).

Avionul este de tip Bombardier Global 600, un aparat comercial de business, cu rază mare de acțiune ( 12.223 km ) și plafon extrem de mare ( 15.545 m ). El a fost modificat în 2008, de firma Northrop pentru nevoile Pentagonului. Avionul prăbușit fiind operat de Escadrila 430, dislocată la baza aeriană Kandahar.

De reținut că aeronavele categoriilor de forțe armate americane ( aviație, marină, infanterie marină, trupe de uscat ) utilizează, frecvențe radio ( voce și linii de date ) diferite pentru schimbul de informații tactice, necompatibile unele cu celelalte. De multe ori, chiar dacă are frecvența în scala stației radio de la bord, pilotul unei aeronave se află în imposibilitatea de a comunica cu pilotul alteia, fiind afara razei de recepție a emisiei acestuia.

Rolul de “Wi-Fi aerian” al Pentagonului, adică interfață a întregii rețele de comunicații aer-aer dar și de interfață a acestor aeronave cu punctele de dirijare nemijlocite și cu trupele speciale americane, de la sol, îl joacă cele 4 avioane cu echipaj E-11A BACN precum și alte 3 drone cu rază mare de acțiune EQ-4B ( ambele tipuri dispunînd de stații de retranslație de mare putere ).

Cum a contribuit aeronava E-11A BACN la acțiunile de luptă ale armatei americane în Afganistan ? Timp de 9 ore ( între 10 august 2014, orele 21.54 UTC și 11 august 2014, orele 06.45 UTC ), avionul prăbușit în 2020, a fost vizibil pe site-ul flightradar24, executând o misiune în aceași zonă Ghazni. În aceași perioadă de timp, avioane de luptă F-16 și A-10 ale SUA au executat mai multe lovituri aeriene, omorând 7 talibani și rănind alți 4.

Se presupune că E-11A BACN s-ar fi prăbușit din cauze tehnice. Dacă nu este așa, Pentagonul are o mare problemă.

(Expert militar, Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.