Sfântul Dimitrie scapă orașul București de ciumă

0 256

În urmă cu 200 de ani în fața epidemiilor bucureștenii cereau ajutorul Sfântului lor ocrotitor, Dimitrie cel Nou, a cărui sfinte moaște se află în Catedrala Patriarhală din anul 1774.

Una dintre primele minuni săvârșite de Sfântul Dimitrie asupra orașului Bucuresti a fost izbăvirea acestuia de o cumplită epidemie de ciumă. În anul 1814, în vremea domnitorului Caragea, orasul a fost cuprins de o epidemie de ciuma. Pentru ca ciuma făcea tot mai multe victime, la cererea domnitorului, călugarii de la Catedrală au luat Moastele Sfântului Dimitrie si le-au scos în procesiune, ocolind orașul și făcând rugăciuni către sfânt, pentru izbăvirea de ciumă. Începând din acea zi, ciuma a încetat să mai facă noi victime.

Procesiunea cu Sfintele Moaste opreste holera

În anul 1831, o epidemie de holeră a cuprins orasul București, care ramasese aproape pustiu, locuitorii fugind care pe unde au putut, din calea groaznicei maladii. În ziua de 15 septembrie 1831, generalul Pavel D. Kiseleff, președintele Divanului, a hotărât sa ceara ajutor Sfantului Dimitrie, precum în cazul epidemiei de ciumă, din anul 1814.

Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost duse pe câmpia Filaret, unde, în prezența autorităților militare ruse, generali și ofițeri, a preoților și a credincioșilor care nu părăsiseră orașul, mitropolitul și călugării au făcut rugăciuni pentru încetarea holerei. Potrivit mărturiilor istorice, din ziua de 15 septembrie și până la începutul lunii octombrie, numarul mortilor, care până atunci atingea un total de 160 pe zi, a scăzut repede.

(Preot Ciprian Florin Apetrei)

Leave A Reply

Your email address will not be published.