Provocare israeliană în Siria

0 269

Organizația Internațională a Aviației Civile, ale cărei reguli sunt obligatorii pentru toate statele semnatare ale Tratatului de la Chicago, nu s-a sesizat niciodată la încălcarea lui repetată, în Siria.

Pe 5 martie orele 00.30 aviația militară israeliană a lansat un atac cu rachete din spațiul aerian libanez. Țintele fiind obiective militare din centrul Siriei. Pentru a încurca apărarea AA siriană, momentul ales a coincis cu prezența în culoarul aerian de deasupra orașului Homs a două avioane de pasageri Qatar Airways. Unul din ele fiind decolat chiar de la Beirut.

Care este șmecheria ? Avioanele israeliene pândesc și lansează din spațiul aerian libanez, rachete, care zboară pe calea aeriană civilă, la foarte mică distanță de un avion de pasageri, cu aceași viteză și la aceași altitudine cu acesta. Asta determină o premisă de abordaj și transformă un zbor comercial în paravan pentru lovituri aeriene, ceea ce contravine regulilor OACI.

Avionul de pasageri transmite coordonatele de poziție, direcția de zbor, viteza și altitudinea, organelor de trafic civile, prin echipamentul civil numit transponder. Armata siriană nu are receptoare transponder și inițial reperează pe radar semnalul mai puternic, adică avionul de pasageri, fără a sesiza rachetele israeliene. Ulterior, apar la grămadă, odată cu avionul civil și rachetele israeliene, fără ca radarul să facă distincția între ținte.

În situația dată, programul de selecție a țintelor funcție de viteză al radarului nu dă niciun rezultat, programul de selecție al radioaltimetrului, bazat pe diferența de altitudine, la fel.

Singura posibilitate este aceea de a intra în frecvențele aviației civile pentru a cere echipajului să execute un viraj de 360 de grade, pe care rachetele israeliene ante-programate să zboare drept, nu-l fac. Această manevră face posibilă distincția între avionul de pasageri și rachete. Și eu cred că așa au procedat militarii sirieni, doborînd toate rachetele israeliene.

(Expert militar, Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.