Dumnezeu nu are nevoie de înflorituri

0 229

Ați văzut ce rugăciuni Îi plac lui Dumnezeu? Rugăciunile simple, scurte, fără zorzoane și înflorituri, sincere, directe și smerite.. Ce mare lucru trebuie să știi, ca să te rogi?.. Îți trebuie masterate sau doctorate?.. Îți trebuie cursuri de perfecționare, credite sau ștampile?.. Pe acestea le caută oamenii, nu Dumnezeu! Du-te odată în cămăruța ta, așază-te odată în genunchi, nu te tot ascunde în spatele a fel și fel de scuze, și strigă și tu, ca fiul risipitor: “Tată, greșit-am la cer și înaintea Ta.

Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul Tău; fă-mă ca pe unul dintre argații Tăi”! Sau strigă și tu ca vameșul acela din Templu: “Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului”! Ori ca orbul Bartimeu: “Fiul lui David, miluiește-mă”! Preferi, poate, să strigi ca femeia cananeancă: “Miluiește-mă, Fiul lui David!”?.. Sau vrei să iei exemplu de la Simon-Petru: “Doamne, scapă-mă!”?.. Ce, îți trebuie doctorate, ca să strigi în felul acesta la Domnul Hristos?.. Nu ești în stare să te rogi așa?..

Dar tu preferi să judeci cerul și pământul, în loc să te rogi în modul acesta! Apoi, când te afli înaintea icoanei Mântuitorului îți este rușine să mai zici ceva, pentru că te mustră inima pentru toate clevetirile și pentru toate judecările tale.. Dar și așa, nu te da bătut: “Doamne, am judecat. Doamne, am clevetit. Pentru că eram fără Tine, ca Simon în noaptea procesului Tău, și așa cum s-a lepădat el de Tine, tot la fel m-am lepădat și eu de cuvintele Tale.. Dar de-acum nu mă mai las de Tine.. Doamne, ajută-mă de aici înainte”!

Da, dragii mei, Dumnezeu nu are nevoie de înflorituri.. Cu El putem să fim direcți, putem să fim sinceri, putem să fim noi înșine.. El nu caută cultură, limbaj sofisticat, figuri de stil. El caută doar sinceritate și inimă smerită. “Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit”. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să depășim toate barierele mentale ale lumii în care trăim și să ne apropiem cu simplitate de Dumnezeul nostru, amin!

Preotul Sorin Croitoru de la Mantova (Italia)

Leave A Reply

Your email address will not be published.