Dăianu: Bugetul UE va fi mărit; o şansă extraordinară pentru ţările care sunt net beneficiare ale fondurilor

0 265

Bugetul Uniunii Europene va creşte pentru cel puţin doi ani, aceasta fiind o şansă extraordinară pentru ţările care sunt net beneficiare ale fondurilor, arată Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, menţionând că România va trebui să fructifice această oportunitate.

Preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat că România ar putea beneficia de aceste fonduri “pentru dezvoltarea agrobusiness-ului, pentru construirea unui sistem de irigaţii, pentru lucrările de infrastructură, un domeniu unde se pot uşor respecta normele de distanţare fizică, socială”.

“Bugetul Uniunii Europene va fi revizuit, va ţine cont de ceea ce înseamnă criza provocată de virusul corona şi sunt fonduri importante care vor sprijini toate statele, frontul acesta de luptă. Şi România va beneficia de fonduri importante. Ştirea pe care eu o subliniam că va fi mărit bugetul Uniunii Europene pentru cel puţin doi ani, eu zic că este o şansă extraordinară mai ales pentru ţările care sunt net beneficiare ale fondurilor. Se vorbeşte chiar despre un nivel al bugetului Uniunii Europene care să ajungă la 2% din produsul intern brut, deci aproape o dublare a bugetului Uniunii Europene. Există şi posibilitatea imediată de a avea o activitate economică mai aproape de ceea ce înseamnă normal, iar în viitor, având în vedere şi unele ştiri bune privind posibilitatea unui tratament contra acestui virus, şanse mari ca sa avem un vaccin la începutul anului 2021, să putem să folosim cât mai bine fondurile europene pentru a ne redresa”, a menţionat Daniel Dăianu, la Digi 24.

Acesta a subliniat că marea problemă a României în 2020 este finanţarea deficitului şi refinanţarea datoriei publice. “Sunt voci care spun că s-a dat voie la împrumuturi şi că ar putea fi făcute împrumuturi de tot felul. Este o teză falsă. România trebuie să aibă asigurată finanţarea în acest an, trebuie chibzuinţă în continuare. Nu ne putem imagina programe care să fie similare cu ale altor ţări unde o bancă centrală emite o monedă de rezervă, unde bugetele publice şi condiţiile de acum sunt mult mai robuste”, a explicat Daniel Dăianu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.