30 August 1944. Sfârșit de epopee!

0 304
După mai bine de o săptămână de lupte eroice, Bucureștiul și localitățile din jurul său au fost eliberate. Istoria consemnează participarea la luptele din zona Băneasa-Otopeni-Pipera, a Batalionului 4 Parașutiști. Este prima participare la lupte a parașutiștilor militari care au făcut dovada patriotismului, eroismului și foarte bunei pregătiri militare.
O participare însângerată. Au căzut la datorie mulți parașutiști, toți foarte tineri, sub 24 de ani.
-2 ofițeri: sublocotenenții Ioan Pop-Cluj și Eugen Giurgiu, comandanți de plutoane, ambii originari din Ardealul de nord-vest, vremelnic ocupat de unguri (primul din jud. Cluj, al doilea din jud. Covasna), și care au căzut, cu siguranță, visând la Ardealul lor drag, de unde plecaseră cu mai mult de patru ani;
-3 subofițeri: adjutanții Vasile Purice, Teodor Ștefănescu și Ion Simion, comandanți de grupe;
-14 militari în termen: sg. Vasile Dumitrescu, Vasile Georgescu, Nicolae Grindeanu, Nicolae Ilie, Florea Lăzărescu, Ioan Mitu, Vasile Precup, frt. Gheorghe Crăciunescu, Grigore Danciu, Gheorghe Dumitriu, Constantin Neagu, Petre Peptan, Ioan Pepenel și Ion Sturzu.
Alți foarte mulți au fost răniți, din care 6 ofițeri, printre ei, cpt. Enea Bordan, comandant de companie, tot din Ardealul ocupat, iar slt. Ion Albu, din cauza rănii extrem de grave i seva amputa mâna dreaptă, fiind trecut în retragere ca ”mare invalid de război”, tot la 24 de ani.
Pentru vitejia și eroismul de care au dat dovadă, foarte mulți ofițeri, subofițeri și militari parașutiști au fost decorați. Cpt.-cdor. Teodor Dobre, comandantul batalionului, a primit Ordinul ”Mihai Viteazul” clasa a III-a cu spade.
Peste 45 de ani, parașutiștii militari vor da din nou obolul de sânge, pe timpul evenimentelor din decembrie.
(Material oferit de Eugen Dorin -Fundația General Grigore Baștan)

Leave A Reply

Your email address will not be published.