Scrisoare către clujeni (V)

0 331

Vă salut pe toți, din nou!

Sunt Valentin Cuibus. Sunt profesor! Această scrisoare, a cincea, este tot despre corijențe, iar „elevul” nepregătit este același: administrația locală clujeană de dreapta din ultimii 16 ani.

Astăzi, despre un proiect curajos care poate deranja jucătorii de pe piața imobiliară clujeană, un proiect, însă, care vine în sprijinul oamenilor cu venituri medii și mici, respectiv al celor care nu își permit să plătească pentru o locuință între 1.800 și 2.000 de euro/mp, preț care se practică la acest moment pe piața imobiliară. Primăria și Consiliul Local au la îndemână pârghiile legislative și financiare pentru implementarea un proiect local, respectiv înființarea unei regii care să funcționeze în registrul legal al unei societăți cu răspundere limitată (SRL), prin care Primăria să achiziționeze terenuri din mediul privat (acolo unde nu se vor identifica terenuri aflate în patrimoniul local, pe care se pot dezvolta proiecte imobiliare), pentru a construi blocuri la prețul corect al pieței, respectiv 800-850 euro/mp în stadiu finisat.

Primăria va iniția un parteneriat public privat cu băncile pentru întrajutorarea celor care doresc achiziționarea acestor apartamente la prețul de construcție și va asigura fondul de garantare pentru împrumuturile bancare ale celor care doresc să cumpere apartamentele. Practic, printr-un astfel de proiect, Primăria va rula fondul alocat construcțiilor de apartamente și, în cazul în care unul sau mai mulți beneficiari nu vor reuși să-și plătească ratele, apartamentele vor reintra în circuitul funcțional al proiectului sau în patrimoniul administrativ local sub regimul locuințelor sociale.

La fel de important este că 10% din apartamentele construite pot deveni locuințe sociale pentru familiile care nu-și permit achiziția unui apartament nici măcar în aceste condiții, iar alte 10% dintre ele vor deveni locuințe ANL. Firesc, un astfel de  proiect va veni la pachet cu condiții de eligibilitate ferme, obiective și certe, care să nu permită fraudarea și nici obținerea de profit din partea promitenților cumpărători.

În scrisoarea precedentă, cea cu numărul patru, arătam că primarul Emil Boc a semnat contractul în valoare de 35,9 milioane de lei, respectiv 7,4 milioane de euro pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru metrou și trenul metropolitan. Un calcul matematic simplu arată că un apartament în suprafață de 60 mp, la prețul de construcție de aproximativ 800-850 euro/mp, înseamnă un preț de achiziție de aproximativ 50.000 euro. Astfel, cele 7,4 milioane de euro plătite pentru o iluzie electorală pot deveni, anual, aproximativ 150 de apartamente, care să ofere tot atâtor familii perspectiva unui trai decent în poate cel mai scump oraș din România din punctul de vedere al prețurilor de pe piața imobiliară locală.

Sunt profesor și în această toamnă administrația liberală își „susține” corijența. Cei care vor acorda notele și vor decide asupra viitorului urbei sunt clujenii. Clujenii sunt cei care trebuie să meargă la urne, să voteze cum gândesc și simt, dar să voteze. Clujul se află unde se află acum datorită comunității, tuturor oamenilor lui, indiferent din ce pătură socială fac parte.

Ceea ce v-am împărtășit aici dovedește încă odată că nimic nu e posibil fără Oameni! Casa Regală a României are sloganul „Nihil Sine Deo!” – „Nimic fără Dumnezeu!”. Experiențele mele de viață m-au determinat să completez: „Nimic fără oameni!”. Aparținem comunității, ne-a dat cât am putut noi primi, firesc este să îi dăm ceva înapoi comunității!

Sunt Valentin Cuibus! Am multe să vă împărtășesc, pentru că aici mi-am trăit întregul care am devenit. Îmi doresc să devin unul dintre clujenii care rămân în memoria orașului! Voi candida la Primăria municipiului Cluj-Napoca din partea Partidului Social Democrat (P.S.D.) și foarte important pentru mine și pentru noi toți este să ne facem datoria civicăși să mergem la vot în 27 septembrie.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat lecturii,

Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru comunitate!

Valentin Cuibus

 

Candidat Primar

Municipiul Cluj-Napoca 

Leave A Reply

Your email address will not be published.