Marile rețele comerciale nu vor vânzare asistată pentru produsele de panificație proaspete!

0 437

Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), a participat astăzi prin reprezentantul legal al acesteia, domnul conf. univ. dr. Costel Stanciu, la dezbaterea online organizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu privire la proiectul de Ordin  privind comercializarea pâinii și a produselor de panificație vrac. La această dezbatere au participat 24 de reprezentanți din partea instituțiilor statului (Ministerul agriculturii, ANSVSA) producătorilor, comercianților și consumatorilor.

Prin acest proiect de ordin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care este ințiatorul acestui demers legislativ, intenționează să reglementeze vânzarea asistată pentru pâinea și produsele de panificație care nu se prezintă la comercializare într-un ambalaj de protecție sanitară și să instituie obligația legală pentru comercianți, în special hipermarket-uri, să vândă pâinea și produsele de panificație proaspete prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza la cerere produsul solicitat de consumator.

Asociația Pro Consumatori susține acest demers legislativ inițiat de ANPC pe care-l consideră necesar indiferent de contextul sanitar existent la un anumit moment în România, având în vedere că nu sunt puține situațiile în care foarte mulți consumatori, neavând cunoștințe sanitare, ating de mai multe ori produsele de panificație neambalate fără a folosi mănușile din plastic/cleștii și pungile de hârtie puse la dispoziție de comercianți. Acest lucru ar duce la contaminarea respectivelor produse cu bacterii/virusuri care îi pot îmbolnăvi pe consumatorii care achiziționează produse de panificație ca au fost contaminate de consumatorii neglijenți sau care nu țin cont de măsuri de igienă elementară.

În cazul în care o persoană contaminată sau infectată cu SarsCoV-2 atinge un produs ambalat, virusul nu penetrează ambalajul, arată rezultatele Studiului privind riscurile și căile de transmitere și contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificație preambalate și formularea unor propuneri de soluții, măsuri și tehnologii noi și emergente pentru prevenirea transmiterii virusului în comunități.

Produsele ambalate, „imune” la SarsCoV-2: virusul nu penetrează ambalajul, arată rezultatele unui studiu coordonat de Centrul 3NANOSAE din cadrul UB

Realizat de un colectiv interdisciplinar de cercetători coordonat de Centrul 3NANOSAE din cadrul Universității din București, studiul și-a propus să determine persistența și riscul de transmitere a virusului SarsCoV-2, agentul COVID-19, prin intermediul suprafețelor de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație. De asemenea, rezultatele studiului vor putea conduce la identificarea unor soluții virucide pentru decontaminarea ambalajelor și produselor preambalate, în vederea inactivării virusurilor transmise de la persoane contaminate, precum și la formularea unor propuneri de măsuri pentru evitarea contaminării pe întreg ciclul de viață al produselor de panificație.

Colectivul de cercetare a fost coordonat de prof. univ. dr. fiz. Ioan Stamatin, directorul Centrului 3NANOSAE, și reunește specialiști de la Universitatea din București (CSI Cornelia Nichita, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut), de la Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau” (CS I Carmen Diaconu și CS I Coralia Bleotu) și de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” (Dr. Liliana Preoțescu).

În prima etapă de cercetare au fost colectate secreții de tract respirator superior de la  pacienți spitalizați la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, confirmați pozitiv pentru infecția cu SarsCoV-2, care au fost utilizate pentru pregătirea suspensiilor cu care au fost contaminate materialele folosite la ambalarea produselor de panificație. Pentru detecția ARN viral, testele RT-PCR cu kituri omologate pentru genele N, E, S, RdRP au fost efectuate la Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”.

În pasul următor, la Universitatea din București au fost efectuate evaluări detaliate în scopul selectării materialelor utilizate în testările ulterioare, folosind metode avansate de microscopie (microscopia de forțe atomice și electronică de înaltă rezoluție). După punerea în contact a foliilor de ambalaj cu proba biologică, deși a fost decelată prezența virusului pe fața externă a pungii de ambalaj la toate intervalele de timp testate, nu s-a evidențiat prezența virusului pe fața internă a acestuia. Pe de altă parte, după punerea în contact a suspensiilor cu încărcătură virală direct cu eșantioanele de probe de pâine, a fost decelată prezența virusului pe eșantioanele de probe de pâine la toate intervalele de timp testate. În concluzie, după ambalare în folie de plastic (fără perforații), produsele de pâine nu mai sunt expuse riscului contaminării.

Unii participanți la dezbatere au criticat “Studiul privind riscurile și căile de transmitere și contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificație preambalate și formularea unor propuneri de soluții, măsuri și tehnologii noi și emergente pentru prevenirea transmiterii virusului în comunități, realizat de Universitatea din București”

Astfel, Vișan Mihai, reprezentantul Federației Romalimenta a menționat faptul că a solicitat Consiliului Concurenței să verifice dacă acest studiu afectează concurența în România. Sorin Minea reprezentantul Federației Romalimenta a precizat faptul că Universitatea București a făcut acest studiu la comandă!

Reprezentantul Asociației Marilor Rețele Comerciale nu a fost de acord cu proiectul ANPC, referitor la vânzarea asistată a pâinii și produselor de panificație proaspete, pe motiv că vânzarea asistată ar crea aglomerație și ar duce la creșterea riscurilor de contaminare cu SARS-Cov-2, ba mai mult ar submina încrederea consumatorilor în securitatea alimentară.

Aurel Popescu, reprezentantul Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN) a menționat faptul că numai doi membrii ai federației au fost de acord cu acest proiect de ordin și că un studiu de piață arată că peste 70% dintre consumatorii români solicită pâine proaspătă, dacă se poate caldă! Tot de la domnul Aurel Popescu am aflat că Asociația Internațională a Brutarilor nu este de acord cu vânzarea asistată a pâinii și produselor de panificație proaspete!

“APC susține proiectul de ordin inițiat de ANPC cu privire la vânzarea asistată a acestor produse care fac parte din alimentația noastră de zi cu zi. Vânzarea asistată a pâinii și produselor de panificație proaspete este un indicator de civilizație, necesar, care trebuie reglementat,  indiferent că România se află sau nu într-un anumit context epidemiologic! Pâinea și produsele de panificație proaspete față de aceleași produse, dar ambalate, prezintă un avantaj clar față de acestea din urmă, în sensul că produsele proaspete sunt mai apetisante și mai bogate în nutrienți din punct de vedere cantitativ. Personal, ori de câte ori am posibilitatea să cumpăr pâine și produse de panificație proaspete, fac acest lucru numai dacă vânzarea acestora este asistată de o persoană, în sensul că sunt servit și nu mi se permite să ating acele produse, în felul acesta mă protejez pe mine și familia mea de îmbolnăvirea cauzată de contaminarea acestor produse de către consumatori care nu realizează riscurile la care ne expun pe noi ceilalți prin atingerea acestor produse cu mâna fără folosirea unor mănuși sau clești puși la dispoziție de comercianți.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori.

Leave A Reply

Your email address will not be published.