China își dorește o piață economică deschisă pentru toată lumea

0 359

”Vom transforma piața Chinei într-o piață pentru întreaga lume, va fi o piață comună, a tututor”, a spus președintele Chinei, Xi Jinping, în deschiderea ediției a treia a Expoziției Internaționale de Import din China (EIIC). El a exprimat angajamentele pe care le ia China de a împărtăși oportunitățile pieței proprii cu restul statelor pentru promovarea relansării economiei mondiale.

Împărtășirea oportunităților propriei piețe este o promisiune fermă a Chinei făcută întregii lumi, după aplicarea politicii de reformă și deschidere. Această promisiune este și mai valoroasă în actualul context în care pandemia COVID-19 afectează grav economia mondială. Președintele Qualcomm China, Meng Pu, a susținut că poziția Chinei expusă de președintele Xi de a continua să valorifice platformele deschise, precum EIIC, în sprijinul eforturilor companiilor din diferite țări pentru sesizarea și exploatarea șanselor de afaceri din China, va ajuta companiile străine să aibă o cooperare bună și pe termen lung cu partenerii chinezi.

În comparație cu ediția precedentă, anul acesta suprafața expozițională este mai mare cu aproximativ 30.000 mp, fapt ce reflectă deschiderea spre corporațiilor transnaționale să vină pe piața chineză. Xi Jinping apelează la state să promoveze o deschidere reciprocă în favoarea intereselor comune.

Președintele Chinei a propus ca marile puteri fie exemple în această privință și principalele economii să se impună standarde mai stricte, în timp ce țările în curs de dezvoltare trebuie să se angajeze și ele în acest proces. Xi Jinping a anunțat patru măsuri noi în promovarea deschiderii către exterior și a promis că China va realiza o nouă configurație a deschiderii, va promova dezvoltarea inovativă a comerțului exterior, va îmbunătăți în continuare mediul de afaceri și va aprofunda cooperarea bilaterală, multilaterală și regională.

Mai precis, China va emite liste negative pentru comerțul transnațional cu servicii, va reduce listele cu tehnologiile care nu sunt permise a fi importate și care sunt controlate spre importare, va perfecționa legislația transparentă privind activitățile investitorilor străini pentru asigurarea unei deschideri mai cuprinzătoare și aprofundate.

În condițiile în care economia mondială se redresează mai greu, China va continua să deschidă sectoarele economice, ținta principal fiind piața digital. Analiștii economici din Asia apreciază că economia chineză va promova dezvoltarea accelerată a noilor configurații, precum comerțul electronic transfrontalier. China va semna acorduri de comerț liber cu mai multe state și va construi împreună cu statele „O centură și un drum”.

Acestea vor genera forța pentru creșterea economică la nivel mondial China fiind pregătită să construiască o piață mondială cu ajutorul celei interne sprijinită de o populație de circa 1,4 miliarde de locuitori. De aceea, comunitatea internațională trebuie să înțeleagă faptul că noua configurație de dezvoltare a Chinei nu are circuitul închis, ci este deschis și dublu – intern și extern. Director general al companiei Siemens, Lothar Herrmann, a spus că noua configurație va oferi mai multe oportunități companiei pe care o conduce.

După trei ediții, EIIC a devenit o platformă internaţională de achiziţii, investiţii, schimburi culturale, deschidere şi colaborare. Nu mai este doar un târg comercial, ci are un rol pozitiv şi important în promovarea colaborării şi schimburilor internaţionale în diverse domenii, fapt care va ajuta la rezolvarea conflictelor şi relansarea economiei mondiale. Potrivit analiştilor, volumul importurilor Chinei în următorii 10 ani ar putea depăşi 22.000 miliarde dolari. China este o piaţă uriasă cu cel mai mare potenţial pe plan global și va oferi întregii lumi mai multe beneficii. De fapt este un altfel de efort depus China pentru construcţia unei comunităţii umane cu un destin comun.

Leave A Reply

Your email address will not be published.