Când rațiunea lasă loc extremelor!

0 386

Nimeni nu s-ar fi așteptat la un astfel de dezonădământ pentru partida de Liga Campionilor dintre PSG și Istanbul Basaksehir. O remarcă presupus rasistă a unui arbitru român a creat un adevărat scandal. Oficialul Pierre Webo a reacționat foarte virulent chiar agresiv când i s-a spus de pe bancă că tocmai a fost numit ”negru” de al patrulea official al partidei, în speță Sebastian Colțescu. Sigur, nu îl suspectez pe arbitrul român de o inteligență ieșită de comun însă sunt ferm convins că acesta nu s-a gândit nici o clipă să-l jignească pe fotbalistul echipei turce. Însă, este la modă acum acest scandal în care cuvântul negru folosit inadecvat și fără meșteșug lingvistic devine o armă care te poate linșa.

Asta a pățit Colțescu. În intervenția de ieri noapte de la emisiunea City Beat în care am dezbătut această chestiune alături de jurnalistul Dan Marinache am susținut nevinovăția lui Colțescu. Azi, au apărut veșnicii specialiști în orice care s-au repezit să-i ia capul arbitrului român. Curg cu scuze în stânga și în dreapta în tradiția obedientă a celor care ne conduc.Să nu uităm însă că de multe ori, pe stadioanele Europei, jucătorii români fie că reprezentau țara prin echipa națională fie că jucau la cluburi de fotbal românești erau numiți țigani, li se strigau țiganii și erau înjurați birjărește.

Acolo nu se mai punea problema de rasism. Un element demn de semnalat. Cât timp s-a jucat fotbal la Paris, jucătorii echipei din Istanbul au fost foarte nervoși, au avut intrări dure la fotbaliștii francezi, nervozitatea fiind simțită și pe banca tehnică a echipei profund simpatizată de președintele turc Erdogan.

Ori, nu tocmai din cauza acestei stări excesive de nervi a reacționat astfel și Webo creînd o stare care putea fi ușor depășită? Au fost mulți fotbaliști de-a lungul timpului care au fost insultați cu adevărat din cauza culorii pielii și au reacționat elegant evitând astfel conflicte nedorite. Ar trebui să învățăm să stăm drepți, să renunțăm să mai fim obedienți și să încercăm să-i apărăm pe conaționalii noștri care intră într-un astfel de vârtej nevoit. Nu îi iau apărarea lui Colțescu dar nu pot acuza un om de rasism atâta vreme cât știu că omul Colțescu nu are asemenea derapaje.Spectacolul exagerat de ieri cu părăsirea terenului de joc poate duce în derizoriu lupta împotriva rasismului. Gândiți domnilor, gândiți!

PS: „Dacă sunt singura persoană albă dintr-o cameră sau dintr-un grup, cum altfel poţi să descrii singura persoană albă sau neagră dintr-un grup? Demba Ba a spus că dacă ar fi fost alb, nu i-ar fi spus «ăla alb». Dar dacă există cinci antrenori negri şi un antrenor alb, el ar fi spus «cel alb». Ce altceva ar putea sau ar trebui să spună? – John Barnes, legendă a clubului Liverpool.

Leave A Reply

Your email address will not be published.