Ce faci, nu te întărești în credință?

0 312

Lumea de azi nu prea mai crede în minunata versiune a realității pe care ne-o descoperă Sfânta Scriptură. Și știți de ce? Pentru că gândește mereu de jos în sus, nu de sus în jos. Omul consideră adevărata dimensiune ca fiind dimensiunea sa cea terestră, viața aceasta mediocră de pe pământ. Ca să accepți descoperirea dumnezeiască a “lumii celeilalte”, a lumii nevăzute cu ochii trupești, trebuie să consideri însă că punctul de referință este cerul, nu pământul. Trebuie să te urci puțin cu mintea sus, sus de tot, trebuie să-ți imaginezi pentru câteva clipe că trăiești în nesfârșita lume a îngerilor, în “dimensiunea” Împărăției lui Dumnezeu. Trebuie să-ți imaginezi acea lume ca fiind infinită ca întindere și vie, foarte, foarte vie.. Să-ți imaginezi după puterea ta de înțelegere că din lumea aceea de sus planeta Pământ se vede cât un fir de nisip.. Iar oamenii care trăiesc pe acest fir de nisip sunt atât de mici, încât de acolo nu se văd. Trebuie să te gândești că fiind în ceruri trebuie să ai multă credință ca să accepți ideea existenței unor minuscule ființe care trăiesc pe firul de nisip.

Acum încearcă să te duci cu mintea mai departe: în lumea aceea imensă, în acel imperiu al îngerilor și al sfinților, toți îi văd ca pe un ecran pe oamenii de pe pământ! Aceasta, prin puterea Duhului Sfânt. Și trebuie să crezi că locuitorii cerurilor îi iubesc foarte mult pe oameni, pentru că ei sunt icoanele Creatorului lor, ale Infinitului Dumnezeu! Gândește-te acum că Dumnezeu Îi spune într-o bună zi Fiului Său, Dumnezeu-Cuvântul: “Gata, este momentul să cobori ca să-i mântuiești”. Apoi continuă să derulezi rapid ca pe un film istoria întrupării din Fecioară a Fiului lui Dumnezeu pe pământ, așa cum ai auzit-o de atâtea ori. Îl vezi născut în staul și culcat în iesle, Îl vezi crescând alături de Maria, Maica Sa, apoi Îl vezi bărbat desăvârșit. Acum ascultă cuvintele lui Ioan Botezătorul despre El: “Cel ce vine din cer este deasupra tuturor”. Ascultă și ce afirmă Iisus despre El Însuși: “Și nimeni nu s-a suit la cer decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer”.

Pricepi acum minunăția Evangheliei? Înțelegi acum cât de mult greșește cel care privește numai în jos, spre pământul de sub picioarele lui, în loc să privească spre cerul de deasupra capului său?.. Așa se crede în Evanghelie, plecând cu mintea dinspre cer înspre pământ, dinspre Dumnezeu spre om. Acel Dumnezeu Care “pe singurul Său Fiu L-a dat, ca tot cel ce crede în El să nu moară, ci să aibă viață veșnică”. Acel Fiu Care “pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a pogorât din cer și S-a întrupat”.. Iată, mai sunt câteva zile până la nașterea Lui.. Ce faci, nu te întărești în credință ca să-L primești în cântări de colinde pe Împăratul cerurilor?.. Domnul să vă ridice mințile sus, sus de tot, până la sălașurile Sale cerești, amin!

(Părintele Sorin Croitoru de la Mantova)

Leave A Reply

Your email address will not be published.