De ce știrea cu excluderea Astrei din Liga 1 poate să fie un ”breaking news” ratat!

0 356

Sigur, vestea lansată în miez de noapte potrivit căreia Astra Giurgiu ar putea fi exclusă din Liga 1 din cauza unor fotbaliști care s-au dopat a lansat un mic cutremur în lumea fotbalului. Majoritatea informațiilor duceau către această măsură. În goană după titluri mari, spumoase, aducătoare de clik-uri s-au sărit câteva etape de judecată și logică.

La începutul lunii septembrie, ANAD a intrat în posesia unor fotografii, pe care o clinică din București le-a postat pentru a-și promova imagina și tratamentele pe care le efectuează. În respectivele poze apăreau Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, jucătorii Astrei, cu perfuziile-n venă!

Articolul 62 din Legea antidoping specifică în mod clar cum se pun în practică sancțiunile. Iar alineatul 2 susține: „În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor”.

Bun, citind acest articol 62, este greu de crezut dacă nu chiar imposibil ca Astra prin conducătorii ei să gireze astfel de apucături deloc neprofesioniste cu atât mai mult cu cât sunt convins că cei de acolo cunosc foarte bine legislația în vigoare dar și riscurile inutile la care s-ar expune clubul în cazul unui episod de dopaj. Logica așa ne obligă să gândim.

Fotbaliștii în cauză aveau obligația să anunțe clubul despre intenția lor, să ceară o părere să vorbească cu medicul echipei. Ori, ei nu au făcut asta preferând să acționeze de capul lor. Și da, trebuie să plătească.

Este o perioadă socială când lumea preferă să se trateze după ureche. Mulți oameni se îndoapă cu vitamine doar pentru că au citit pe net despre miracolul pe care îl poate face o pastilă sau după o recomandare dată de un amic care are un alt amic care cunoaște la rândul lui un medic sau o asistentă medicală. Deci, sursă credibilă. Probabil pe aceiași linie tehnologică s-au vitaminizat și băieții fotbaliști.

În fine urmeaza ca ANAD să își continue cercetările în acest caz. Și să ajungă la adevăr. Nu trebuie ocolit însă un aspect. Conform unor surse din cadrul clubului din Giurgiu, instituția anti-drog nu a anunțat clubul că va face o anchetă și că îi va chema pe cei trei fotbaliști aflați sub contract cu Astra la audieri. Totul s-a desfășurat într-un mister total de parcă ar fi fost scene din Narcos.

În fine, personal cred că jucătorii trebuie să răspundă dacă au făcut ceva ilegal. Sunt profesioniști, nu joacă fotbal de ieri, au vechime în branșă așa că este exclus să spunem că nu au știut ce fac. Sunt convins că Astra nu va suporta vreo sancțiune dură în acest caz pentru că, logic, nu se face vinovată de acțiunea celor trei fotbaliști. Decât dacă, să zicem, cei trei aveau îngrijitori sau îngrijitoare cu pregătire minim medicală care să le stea tot timpul alături. Până la un verdict final să păstrăm însă un gram de rațiune. Și logică! Nu strică…

Leave A Reply

Your email address will not be published.