Victorie dramatică a României, 2-1 cu Ungaria, la Campionatul European Under-21

0 325

Naţionala de fotbal Under-21 a României a învins dramatic formaţia similară a Ungariei, cu scorul de 2-1 (0-0), sâmbătă seara, în Grupa A a Campionatului European de tineret 2021, pe Stadionul Uj Bozsik din Budapesta.

România a obţinut prima sa victorie în competiţie, una cu emoţii, prin golurile marcate de Alexandru Măţan (69) şi Alexandru Paşcanu (88), după ce gazdele deschiseseră scorul prin Andras Csonka (56).

Echipa antrenată de Adrian Mutu a făcut o primă repriză destul de slabă, dar pe măsură ce a trecut timpul a evoluat din ce în ce mai bine, a controlat jocul şi şi-a creat multe ocazii de gol, însă a ratat foarte mult.

Mai tânăra echipa maghiară a început destul de curajos şi a avut o bună ocazie în min. 8, când Bolla a şutat de la 20 de metri, dar Vlad a respins de sub transversală. Prima ocazie a echipei noastre a fost irosită de Moruţan (14), care a reluat imprecis cu capul de la doar 10 metri, nestingherit de vreun adversar.

Vlad a fost din nou solicitat (31), respingând de la vinclu mingea trimisă din lovitură liberă de Mezei (31).

Boboc a ratat o mare ocazie de a deschide scorul (42), şutând peste poartă de la 13 metri, din poziţie centrală.

Ungaria, foarte agresivă în acest meci, a rămas în zece oameni în min. 42, când Szoke a primit al doilea cartonaş galben, pentru lovirea cu cotul a lui Ciobotariu. Ultima ocazie a primei reprize i-a aparţinut lui Ganea, care a reluat pe lângă poartă la centrarea lui Haruţ (45+2).

Repriza secundă a început cu o primă mare eroare de arbitraj, belgianul Visser neacordând penalty pentru România în min. 50, la un fault clar al lui Deutsch asupra lui Ciobanu.

Visser, care a evitat să acorde unele cartonaşe galbene gazdelor în ciuda unor faulturi repetate şi dincolo de limitele regulamentului, nu a sancţionat un fault comis asupra lui Haruţ şi Ungaria a pornit pe contraatac, iar Csonka a reuşit să înscris din mijlocul unei defensive dezorganizate, la centrarea lui Deutsch (56).

Din acel moment pe teren a existat o singură echipă, cea a României, care şi-a masat adversara în 30 de metri şi a căutat breşe în apărarea maghiară, atacând ca la un meci de handbal, pe semicerc.

Olaru a reluat slab cu capul (59) şi portarul Bese a prins, Ciobanu a şutat un pic peste poartă (66), după care Măţan a reuşit egalarea (69). A croşetat câţiva fundaşi adverşi venind în centru de pe stânga şi a şutat cu dreptul la colţul lung de la 16 metri, fără speranţe pentru Bese.

Tinerii tricolori s-au întrecut în ratări, în continuare: Olaru a luftat de la 7 metri (72), la mingea întoarsă de Petre, portarul Bese a respins şutul aceluiaşi Olaru de la 17 metri (75), Ciobanu a tras puţin peste poartă de la 25 de metri (75), Adrian Petre a ratat incredibil în min. 84, la centrarea lui Boboc.

Golul victoriei a fost înscris de Paşcanu (87), care a trimis în plasă deşi era ţinut de tricou, la mingea centrată din corner de Măţan şi prelungită de Ciobotariu.

Finalul a fost cu emoţii, dar Vlad a salvat victoria, respingând salvator şutul lui Baranyi (90+4), după care Petre şi Ciobanu (90+5) au ratat majorarea diferenţei.

România, care a evoluat în mod neobişnuit în albastru, venea după 1-1 cu Olanda şi va juca în ultimul meci contra Germaniei, pe 30 martie, pe aceeaşi arenă (19:00). În 2019, la ediţia din Italia şi San Marino, Germania a învins România cu 4-2 în semifinale.

România nu va putea conta în meciul cu Germania pe căpitanul Marius Marin şi pe atacantul George Ganea, ambii suspendaţi pentru cumul de cartonaşe galbene.

Ungaria, care a pierdut meciul de debut (0-3 cu Germania), este eliminată din competiţie, urmând să joace contra Olandei pe 30 martie.

Faza grupelor va avea loc în perioada 24-31 martie, iar primele două clasate în fiecare grupă se vor califica la turneul Final 8, care e programat între 31 mai şi 6 iunie, în aceleaşi ţări, Slovenia şi Ungaria.

Reacții după meci:

Forța și spiritul de luptător definește această generație. Unitatea de care dau dovadă, forța grupului, lucrurile astea au făcut să întoarcem rezultatul. Ne continuăm drumul, ne urmărim visul. Nu-mi vine să cred că se fac asemenea greșeli de arbitraj la acest nivel, dar n-avem ce face, arbitrul nu a avut cea mai bună zi a lui, dar e o victorie frumoasă. Am întâlnit o echipă agresivă, arțăgoasă.

Le-am făcut cadouri timp de 35 de minute, dar probabil că oboseala și-a spus cuvântul în anumite faze, am greșit pase ușoare și așa le-am dat încredere ungurilor. Le-am spus băieților să se relaxeze, să joace cu calm, să ofere intensitate.

Îmi place să mă uit la echipa mea, luăm meci cu meci, ne revenim și apoi ne gândim la meciul cu Germania. Nu suntem aici în vacanță, vrem să le facem viața grea tuturor.

Vor lipsi Marin și Ganea. Marin poate e prea luptător în unele momente, dorința, de a juca pentru echipă, și responsabilitatea, dată de faptul că e căpitan de echipă, fac să dea mai mult decât poate ar trebui. Avem jucători care îi pot suplini cu brio”, a spus Adrian Mutu după meci.

“Nu sunt eu în măsură să judec arbitrajul, dar azi a fost unul dezastruos. Îmi cer scuze că spun asta. Cred că numai eu am avut câteva faze, centram într-un jucător adversar şi arbitrul dădea aut de poartă în loc de corner pentru noi. În viaţa mea nu am văzut aşa ceva, un arbitraj atât de slab. România cu Ungaria este un derby, toţi ştim asta. Probabil ei au intrat mai bine în meci, au fost mai agresivi. Timp de cinci minute după ce am primit gol am fost în şoc. Ne uitam unii la alţii şi nu ne venea să credem. Dar apoi am reuşit să intrăm din nou în meci, să ne concentrăm, pentru că mai erau vreo 20 de minute şi aveam timp. Mă bucur că băieţii au crezut până la final şi am reuşit să câştigăm”, a spus Alexandru Mățan.

Ungaria – România 1-2 (0-0)

Au marcat: Andras Csonka (56), respectiv Alexandru Măţan (69), Alexandru Paşcanu (88).
Budapesta, Stadion Uj Bozsik

Campionatul European Under-21 – Grupa A

Statistică: Șuturi pe poartă 4-5; Șuturi pe lângă poartă 2-10; Lovituri libere 9-13; Cornere 2-7; Intervenții portar 3-3; Ocazii de gol 7-18; Cartonașe galbene 6-4; Cartonașe roșii 1-0;

Au evoluat echipele:

Ungaria: 12. Balazs Bese – 18 Bendeguz Bolla (căpitan), 4. Botond Balogh, 3. Attila Mocsi, 19. Laszlo Deutsch (20. Csaba Bukta, 89) – 11. Alen Skribek (17. Donat Barany, 52), 21. Andras Csonka, 8. Szabolcs Mezei (13. Oliver Tamas, 67) – 16. Norbert Szendrei, 7. Tamas Kiss (15. Mihaly Kata, 67) – 10. Adrian Szoke. Selecţioner: Zoltan Gera.

Rezerve neutilizate: 1. Martin Auerbach, 22. Peter Kovacs – 2. Benedek Varju, 5. Andras Huszti, 6. Martin Palincsar, 14. Kristof Hinora, 23. Mark Kovacsreti, 9. Bence Biro.

România: 1. Daniel Vlad – 16. Denis Haruţ, 13. Denis Ciobotariu, 4. Alexandru Paşcanu, 2. Radu Boboc – 22. Darius Olaru, 8. Marius Marin (căpitan), 11. Andrei Ciobanu – 10. Olimpiu Moruţan (21. Adrian Petre, 61), 9. George Ganea (17. Octavian Popescu, 86), 20. Alexandru Măţan (18. Cătălin Itu, 89). Selecţioner: Adrian Mutu.

Rezerve neutilizate: 12. Mihai Aioani, 23. Mihai Eşanu – 3. Raul Opruţ, 5. Radu Drăguşin, 15. Andrei Chindriş, 19. Ştefan Vlădoiu, 6. Marco Dulca, 14. Răzvan Oaidă, 7. George Cîmpanu.

Arbitru: Lawrence Visser; arbitri asistenţi: Thibaud Nijssen, Ruben; al patrulea oficial (toţi din Belgia): Espen Eskas (Norvegia)
Delegat UEFA: Elena Kobak (Rusia), observator UEFA pentru arbitri: Roberto Rosetti (Italia)
Cartonaşe galbene: Ciobotariu (5), Marin (7), Szoke (7, 42), Kiss (13), Mocsi (23), Csonka (45), Deutsch (52), Paşcanu (57), Ganea (80).

Leave A Reply

Your email address will not be published.