(AUDIO) Gabi Luncă, artista care înveselea mahalaua

0 384

Gabi Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, județul Prahova. Talentul muzical îl moștenește de la tatăl ei, Dumitru Luncă, violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești.

„Ceea ce cânt eu nu-i o pătură de muzică ţigănească. Pătura mea de muzică e boierească, muzică de pahar lăutărească“

În anul 1951 începe să cânte alături de tatăl său, iar după 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. Gabi Luncă a devenit cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploiești.

În perioada 1955 – 1957, înregistrează prima data la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia Pe deasupra casei mele, și de asemenea începe colaborări cu:

  • Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiești, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu
  • Orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii din Ploiești, dirijată de violonistul George Botez.

La vârsta de 19 ani Casa de discuri Electrecord, au invitat-o pe artistă să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistență a fost „Dă-mi drumul nevastă-n casă.” Această colaborare este piatra de temelie a interpretei Gabi Luncă.

Începând cu anul 1973 Gabi Luncă înregistrează până la sfârșitul carierei sunt realizate alături de formația lui Ion Onoriu (soțul acesteia), unde se alătură mai târziu clarinetistul Mieluță Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu și țambalistul Toni Iordache.

În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel), urmând alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) și cel din New York (1983), respectiv în 1992 în Paris și Madrid.

Gabi Luncă organizează împreună cu Ion Onoriu, în 1991, cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo, aici impunându-se și ca lideri ai etniei rromilor în prima jumătate a anilor `90.

Începând cu anul 1993, interpreta Gabi Luncă s-a retras complet de pe scena muzicală lăutărească, cântând doar la slujbele Bisericii Penticostale din București.

În 2007, într-un interviu acordat celor de la Jurnalul Național, Gabi Luncă mărturisea:

„Am interpretat multe cântece alături de orchestra de muzică populară condusă de maestrul violonist Constantin Mirea și Ionel Budișteanu, am fost susținută de instrumentiști ca Nicolae Florian, Marcel Budală, Titi Coadă, Mieluță Bibescu sau Toni Iordache, care cântau în orchestra condusă de Ion Onoriu. Și nu pot să uit nici o secundă de cunoscuții Frații Gore”.

Alături de Dona Dumitru Siminică, Romica Puceanu și Victor Gore, Gabi Luncă aparține generației „clasice” a muzicii lăutărești urbane (mahala).

Leave A Reply

Your email address will not be published.