MAE rus a cerut SUA să se țină cât mai departe de Crimeea, ”pentru binele lor”

0 374

Ar fi mai bine ca forțele americane să se țină departe de zonele de coastă ale Rusiei la Marea Neagră, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenția TASS.

”Avertizăm Statele Unite că este mai bine să se țină departe de Crimeea, de coasta noastră la Marea Neagră. Tot pentru binele lor”, a arătat Riabkov.

Potrivit spuselor sale, deplasând nave militare în Marea Neagră, Statele Unite lansează o provocare. ”Navele militare americane în apropierea coastelor noastre nu au deloc ce căuta. Sunt manevre pur provocatoare, pe care le întreprind, sunt provocări în cel mai direct sens al cuvântului. Ei testează rezistența noastră; este un joc al nervilor. Dar nu o să le iasă nimic”, a susținut Riabkov.

Viceministrul a subliniat că manevrele flotei americane la mii de kilometrii de locul lor de staționare resprezintă întotdeauna un instrument al geopoliticii și a avertizat în legătură cu pericolul unor incidente.

”Simțindu-se, probabil, în sinea lor, stăpânii mărilor și călcând, în acest sens, pe urmele Marii Britanii din altă epocă, Statele Unite trebuie, totuși, să înțeleagă că riscurile unor incidente de tot felul sunt foarte mari”, a atras atenția Riabkov.

În plus, el calificat drept inacceptabile declarațiile potrivit cărora Rusia va trebui să plătească prețul pentru Donbass.

«Ei vorbesc despre un preț ridicat, dar niciodată nu îl numesc. Ceea ce au făcut ei până acum, în primul rând, noi am analizat bine; în al doilea rând, ne-am adaptat şi, în al treilea rând, noi considerăm că, în general, este inacceptabilă o asemenea terminologie ”preț, răsplată” și așa mai departe, pentru alte și alte acțiuni. Pur și simplu, noi ne apărăm interesele, intersele cetățenilor noștri, ale populației vorbitoare de limbă rusă – le vom apăra și în continuare», a spus diplomatul.

Important este ce concluzii trag din această situație conducerea ucraineană și ”protectorii” ei, care, deocamdată însă, ”nu o îndrumă spre gânduri pozitive”.

Comentând, la rândul său, planurile Statelor Unite de a deplasa nave militare spre granițele Rusiei, directorul Centrului de studii militare și politice al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al MAE (MGIMO), Aleksei Podberiozkin, a îndemnat să fie ascultat cu atenție punctul de vedere exprimat de viceministrul de Externe, Serghei Riabkov, care este un specialist în domeniu și care răspunde de problemele militare și politice din lume.

”Americanii au fost mereu prezenți în Marea Neagră: o navă, două ne pun în permanență nervii la încercare și sporesc starea de încordare – aceasta este misiunea SUA. Mai au și intenția de a crea un fel de Flotă NATO în Marea Neagră împreună cu statele riverane… În acest sens, ei vor să asigure Ucrainei un fel de sprijin militar și naval, deoarece Ucraina nu mai are o flotă ca atare. Astfel, americanii încearcă să-și consolideze puterea militară și navală tocmai în zonele de nord ale Mării Negre”, a concluzionat specialistul.

Leave A Reply

Your email address will not be published.