28 iulie este Ziua Naţională a Ambulanţei din România

0 531

Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată în data de 28 iulie. Miercuri s-au împlinit 115 ani de existenţă a Ambulanţei din ţara noastră.

Ambulanţa este serviciul la care românii apelează prima dată în situațiile critice, situații care pot face diferența în ceea ce privește viața proprie, viața celor dragi sau chiar a unor necunoscuți.

Prima „Salvare” a apărut în Bucureşti în 28 iulie 1906, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

„Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea la momentul înfiinţării, îşi desfăşura activitatea sub deviza „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici.

Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei.

Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie – Ziua Naţională a Ambulanţei din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 martie 2015, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, această zi nu va putea fi sărbătorită public şi la nivel naţional, din cauza continuării stării de alertă şi a pandemiei de Covid-19.

În contextul acestei zile, reiterăm că o parte dintre eparhiile Patriarhiei Române oferă serviciu de ambulanţă prin care vin în sprijinul celor aflaţi în dificultate.

Singurul serviciu de Ambulanță din Patriarhia Română autorizat de Ministerul Sănătății a anunţat bilanţul celor aproximativ cinci ani de activitate.

„Din anul 2015 au fost transportați 1314 pacienți și au fost parcurşi 197.749 km”, a declarat recent pentru Radio Renașterea Pr. Marius Pintican, Președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Bistrița-Năsăud, promotorul proiectului.

Serviciul de Ambulanţă Filantropia Ortodoxă efectuează activități de transport pentru pacienții care nu se află în stare critică și nu necesită monitorizare și îngrijiri medicale speciale pe durata transportului.

„Am gândit acest serviciu ca o întregire a serviciilor noastre medico-sociale din judeţul Bistriţa-Năsăud, venind în primul rând în ajutorul beneficarilor nedeplasabili din centrele noastre rezidențiale, care au nevoie de transport sanitar: fie de la domiciliu în centrele noastre rezidențiale, fie din centrele noastre la spital, policlinică sau la diferite consulații și tratamente în spitale sau clinici private”, a spus pr. Pintican.

Inaugurarea serviciului a avut loc în luna decembrie a anului 2015, în prezența Mitropolitului Andrei, a oficialităţilor locale şi judeţene cât şi a managerilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud şi Cluj.

Părintele Marius și-a reamintit că „autorizarea serviciului de Ministerul Sănătății a avut un parcurs sinuos, fiind o activitate exigentă”, care a implicat „numeroase dotări cu aparaturi tehnice și medicale, multă seriozitate și responsabilitate”.

În acest sens, la sediul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Bistriţa-Năsăud, s-a înființat un dispecerat conform normelor legale, s-au achiziționat și dotat ambulanțe specifice acestei activități.

Transportul sanitar neasistat este efectuat cu trei Ambulanțe de tip A1/A2, dotate conform standardelor medicale şi cerinţelor legale, atât pe teritoriul României cât şi în afara ei.

Cazurile sociale beneficiază de gratuitate.

„Datorită faptului că ne aflăm în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, facem parte din sistemul STS (Servicii și Telecomunicații Speciale) și suntem și în contract cu Dispeceratul Serviciului Județean de Ambulanță 112, transportul pacienților asigurați la CAS este gratuit. De asemenea, cazurile sociale care apelează la serviciile noastre beneficiază de transport gratuit”.

Echipa medicală este formată din asistenţi medicali generalişti şi ambulanţieri, toţi cu experienţă în domeniu.

Unul dintre cele mai recente proiecte din cadrul Asociației „Filantropia Ortodoxă” este serviciul de transport al pacienţilor hemodializaţi.

Mașinile Asociației parcurg întregul județ și trasportă zilnic circa 30 de pacienţi de la domiciliu până la Spitalul de Urgență din Bistrița pentru a urma tratamentul fără de care viaţa lor ar fi pusă în pericol.

„Transportul pacienților se efectuează cu 3 mașini marca Dacia Lodgy cu 7 locuri, 1 Dacia Duster 4×4 pentru acces în zonele greu accesibile și 3 ambulanțe de tip A1-A2”, a declarat părintele Pintican.

Anul trecut au fost parcurşi peste 270 de mii de km în sprijinul persoanelor dependente de dializă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.